Jedyny w Polsce Festiwal Wódki i Zakąski po raz drugi!

101

W dniach 19-20 października 2018 r. w Reducie Banku Polskiego przy ul. Bielańskiej 10 odbędzie się druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. To najważniejsze w roku święto dedykowane naszemu narodowemu trunkowi oraz polskiej tradycji wódki i zakąski. Po raz kolejny pokażemy, że Polska ma nie tylko swój słynny na całym świecie alkohol, ale także jego święto, które poziomem dorównuje najlepszym międzynarodowym festiwalom, celebrującym gorzelniczy dorobek poszczególnych krajów.

Dla uczestników przewidziano wiele atrakcji –  największą w Polsce strefę degustacji kilkuset szlachetnych wódek, nalewek i miodów, show barmańskich mistrzów świata, specjalną wystawę Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości, targ zakąsek, a także  strefę edukacji, w ramach której odbędzie się premierowa prezentacja najnowszej powieści Grzegorza Kalinowskiego, warsztaty kulinarne z Robertem Sową oraz prelekcje gwiazd światowej sceny koktajlowej. Zwieńczeniem Festiwalu będzie „Kolacja Mistrzów” z Bartoszem Węglarczykiem i jego gośćmi.

Po sukcesie zeszłorocznego Festiwalu, którego celem było kultywowanie polskiej tradycji „wódki i zakąski”, organizator – Piotr Popiński i Dom Wódki – ponownie zapraszają wszystkich wielbicieli narodowego trunku do wspólnej celebracji.

Wódka z zakąską to nieodzowna część naszej kultury. Tradycje produkcji wódki na ziemiach polskich sięgają XVI w. i jest to nasz najbardziej rozpoznawalny produkt eksportowy, z którego słyniemy na całym świecie. Z roku na rok przybywa wysokiej jakości wódek, co świadczy o stale podnoszącej się świadomości konsumenckiej. Kolejna edycja Festiwalu to także dowód na to, że mamy swoje miejsce na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych, i że jesteśmy krajem, który swoje zna i swoje chwali – podkreśla Piotr Popiński, warszawski restaurator, pomysłodawca i organizator Festiwalu Wódki i Zakąski. – W tym roku przygotowaliśmy dla Gości wiele atrakcji – m.in. największą w Polsce strefę degustacji, targ zakąsek, pokazy barmańskich mistrzów świata, prelekcje o historii wódki i zakąski w różnych okresach dziejowych naszego kraju oraz panele dyskusyjne, warsztaty edukacyjne i konkursy z atrakcyjnymi nagrodami. Fani koktajli będą mogli zobaczyć w akcji barmanów z kultowego American Bar w Hotelu The Savoy w Londynie, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata minionego roku, a także kibicować w turnieju Bar Masters, w którym udział wezmą barmani z najlepszych koktajl barów z całej Polski. Pasjonaci historii będą mieli niepowtarzalną okazję bycia świadkami przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie unikalnej kolekcji eksponatów, które wyemigrowały z naszego kraju do USA przed wybuchem II wojny światowej oraz zwiedzić okolicznościową wystawę „Muzeum Wódki na 100-lecie Niepodległości”dodaje..

Ponadto, wśród innych ciekawych wydarzeń Festiwalu znajdą się: „Kolacja Mistrzów”, w której Bartosz Węglarczyk i jego goście dyskutować będą o kulturze wódki w Polsce i na świecie, oraz premierowa prezentacja najnowszej powieści Grzegorza Kalinowskiego „Śledztwo ostatniej szansy”, w którą autor wplótł wiele ciekawych wątków związanych z alkoholowo-gastronomicznym życiem przedwojennej Warszawy.

– Istotną rolą Festiwalu będzie także edukacja na temat wysokiej kultury i odpowiedzialnej konsumpcji oraz propagowanie wiedzy z  zasad food & vodka pairingu. Zapowiadają się wyjątkowo ciekawe dwa dni i ze względu na bogaty program warto przyjść na Festiwal już od samego południa podkreśla Piotr Popiński.

Festiwal ponownie będzie miał formę dwudniowego wydarzenia, podczas którego swoje wyroby zaprezentują najbardziej uznani producenci alkoholi, w kategoriach wódek, nalewek, miodów pitnych i likierów. Każdy odwiedzający będzie mógł spróbować – w cenie biletu – wszystkich rodzajów alkoholu, jakie będą prezentowane na stoiskach.  Cena biletu zawiera również możliwość wzięcia udziału w licznych warsztatach i panelach dyskusyjnych. Dodatkowo, w specjalnie wydzielonej części odbędzie się „Targ Zakąsek”, w którym, będzie można spróbować specjałów przygotowanych na tą okoliczność przez szefów kuchni warszawskich restauracji: Elixir w Domu Wódki, Oberży pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospody.

Co ważne, tegoroczna edycja festiwalu będzie pierwszą tego typu imprezą w Polsce, zorganizowaną w myśl idei „zero waste”, tj. polityki ograniczania odpadów i zużycia plastiku.  

– Festiwal Wódki i Zakąski to także dowód na to, że podobnie jak Hiszpanie zapraszają do siebie na tapas i wino, Niemcy na piwny Oktoberfest, Włosi na aperitivo, a Francuzi na wino i sery, my sami możemy wykreować modę na turystykę kulinarną do Polski. Podczas poprzedniego Festiwalu degustowaliśmy wódki, nalewki i alkohole, które najczęściej pojawiają się na polskich stołach, które znamy i uwielbiamy. Pokazaliśmy, że jeszcze lepiej można poczuć ich smak, serwując je w odpowiedniej temperaturze i w parze z dedykowanymi zakąskami. Zeszłoroczny Festiwal dowiódł także, jak wielkie jest zamiłowanie Polaków do dobrego polskiego trunku oraz podkreślił fakt, że umiemy pić alkohol kulturalnie, w tonie dobrej zabawy, poszukując nowych smaków, stąd jeszcze bardziej cieszymy się, że spotkamy się ponownie, by kultywować najlepsze tradycje kulinarne i gorzelnicze naszego kraju – dodaje Piotr Popiński.

Atrakcje dla wszystkich

Bardzo ciekawym wydarzeniem inaugurującym II edycję Festiwalu Wódki i Zakąski będzie zaplanowana na piątek 19 października, o godz. 15.00 , uroczystość przekazania do pierwszego w Polsce Muzeum Wódki przy Pl. Teatralnym w Warszawie kolekcji przedwojennych pamiątek po Casimirze J. Koszarskim – największym importerze polskich alkoholi do USA przed II wojną światową. To dzięki jego staraniom mieszkańcy Nowego Jorku, Chicago i innych amerykańskich metropolii raczyli się produktami polskich wytwórców, ich wódkami, starkami i likierami, wytwarzanymi wg. staropolskich receptur. Ta fascynująca historia  przedstawiona zostanie w specjalnej prezentacji „Amerykański Łącznik” i połączona z prezentacją kolekcji. Wydarzenie to jest jednym z przykładów pomostów łączących dziedzictwo gospodarcze i kulturowe Polski i Stanów Zjednoczonych.

Prawdziwym hitem zapowiada się „Kolacja Mistrzów”, której gospodarzem będzie Bartosz Węglarczyk, a jego rozmówcami zaproszeni goście – wybitne osobowości świata kultury, sztuki i mediów, które dyskutować będą o kulturze wódki w kontekście historycznym, kulturowym, satyrycznym, obyczajowym i społecznym.

Dla fanów dobrych powieści prawdziwą gratką będzie możliwość spotkania z Grzegorzem Kalinowskim, autorem bestsellerowych powieści, w których barwnie opisuje życie międzywojennej Warszawy, z jej barami, restauracjami, szynkami i kawiarniami, naznaczającymi koloryt miasta tamtych czasów. Spotkanie odbędzie się w ramach prezentacji najnowszej książki „Śledztwo ostatniej szansy”, wydanej przez wydawnictwo Muza, będzie także możliwość spotkania z autorem i uzyskania autografu.

Podczas Festiwalu, oprócz udziału w niezliczonych degustacjach kilkuset alkoholi,  będzie można zgłębić wiedzę m.in. na temat kultury wódki i zakąski w czasach PRL-u, o której opowiedzą  Wojciech Pasikowski – szef kuchni słynnej Oberży Pod Czerwonym Wieprzem, który gotował w kultowych restauracjach tamtego okresu – Adria i Kongresowa oraz Michał Tkaczyk, szef kuchni warszawskiego hotelu Bristol. Obaj szefowie będą też gospodarzami  warsztatów kulinarnych o sposobach parowania wódki z jedzeniem oraz jak zrobić pyszne zakąski, a Robert Sowa, szef kuchni restauracji N31, poprowadzi ekscytujące warsztaty zatytułowane „Pojedynek tatarów!”.

O tym jak domowym sposobem zrobić wyjątkową nalewkę na swoich warsztatach opowie wybitny producent nalewek Karol Majewski, a barmanami z warszawskiego The Roots Bar&More pokażą jak domowym sposobem zrobić spektakularny koktajl. Oprócz tego, odbędzie się turniej barmański Bar Masters oraz pokazy Flair Show wielokrotnych Mistrzów Świata, Tomasza Małka i Marka Posłusznego. W pierwszym dniu Festiwalu będzie można poznać goszczących po raz pierwszy w Polsce barmanów z legendarnego American Bar w hotelu The Savoy w Londynie, wybranego najlepszym koktajlowym barem świata oraz wziąć udział w planowanych już od samego południa panelach i prezentacjach dotyczących branży barmańskiej oraz polityki „no waste” z francuskim mistrzem barmaństwa Hyacinthe Lescoet, członkiem Bartender Collective France.

O podniebienia gości zadbają szefowie kuchni warszawskich restauracji: Michał Szcześniak- szef kuchni Elixir by Dom Wódki, Małgorzata Marchewka – szef kuchni Folk Gospody oraz Wojciech Pasikowski – szef kuchni Oberży pod Czerwonym Wieprzem.

– Choć o wódce można mówić wiele – ciekawszym od słów doświadczeniem jest jej degustacja, stąd z nieskrywaną przyjemnością zapraszamy 19-20 października 2018 r. do Reduty Banku Polskiego na drugi w historii naszego kraju Festiwal Wódki i Zakąski. To jedyna w roku możliwość, aby w jednym miejscu i czasie zapoznać się z  największą w Polsce ofertą tradycyjnie polskich alkoholi, spotkać producentów oraz dowiedzieć się o ich pasji i produktach, a nawet poznać sekrety wytwarzania podsumowuje i zaprasza Piotr Popiński.

Pomysłodawcą i organizatorem Festiwalu jest Piotr Popiński, biznesmen, restaurator, ekspert rynku gastronomicznego, doradca w polskich i międzynarodowych projektach branży HoReCa.  Właściciel i Prezes Zarządu grupy gastronomicznej Good Food Concept, w skład której wchodzą: Dom Wódki z restauracją Elixir i Vodka Atelier, koktajl bar The Roots, sklep z alkoholami Elixir Boutique oraz kultowe warszawskie restauracje Oberża Pod Czerwonym Wieprzem i Folk Gospoda. Założyciel pierwszego w Polsce Muzeum Wódki, a także organizator Festiwalu Wódki i Zakąski. Absolwent Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie.  

Wszelkie szczegóły na www.festiwalwodki.com

Festiwal Wódki i Zakąski

Reduta Banku Polskiego, ul. Bielańska 10, Warszawa

19-20 października 2018 r., godzina 12:00-22:00

Serdecznie zapraszamy!

 

Komentarze
var __collector_config = { publisher: '62CD5834-C757-4F9F-A4EA-7451478E0D3C', };