Polacy wybrali najlepsze restauracje w kraju na rekordowym festiwalu


Goście oceniali restauracje w kilku kategoriach – przystawkę, danie główne, deser, obsługę oraz atmosferę. Wybrany został też najlepszy debiut oraz najpopularniejsza restauracja. W tej najbardziej obiektywnej platformie oceny restauracji w Polsce nagrody i wyróżnienia otrzymało w sumie 92 restauracje. Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została rzeszowska restauracja Kucharze. Na drugim miejscu znalazła się warszawska Bursztynowa Bistro, a trzecie miejsce na podium zajęło wrocławskie Forum Kulinarne.

Plebiscyt to świetny pomysł, ciekawa rywalizacja i dobra alternatywa, żeby pokazać, co się ma do zaoferowania. Jesteśmy dumni, że nasza restauracja została uznana przez festiwalowych Gości za najlepszą w kraju. Zależało nam, aby zarówno dania, jak również oprawa czy obsługa kelnerska złożyły się na piękne wspomnienia oraz stanowiły wyjątkowe przeżycie.

Chef restauracji “Kucharze” w Rzeszowie

Oprócz uznania ze strony Gości, restauracje otrzymają również atrakcyjne nagrody. Fundatorami nagród są firmy: Bon Vivant, Spomlek, Gastro Magic, Food Service, Wirtualna Polska, KukBuk, Nowości Gastronomiczne, FreeNow, Money.pl, Sznyt.pl oraz e-restauracja.com.

Oto ranking najlepszych restauracji w Polsce i w poszczególnych regionach:

WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE

I MIEJSCE W POLSCE: Kucharze (Rzeszów)
NAGRODA: Voucher na audyt przedsiębiorstwa od Bon Vivant | “Bursztyn Szefa” – krąg sera Bursztyn (7 kg) od Spomlek | Prenumerata magazynu Food Service

II MIEJSCE W POLSCE: Bursztynowa Bistro (Warszawa)
NAGRODA: Publikacja na WP Kuchnia od Wp.pl | “Bursztyn Szefa” – krąg sera Bursztyn (7 kg) od Spomlek | Prenumerata magazynu Food Service

III MIEJSCE W POLSCE: Forum Kulinarne (Wrocław)
NAGRODA: Voucher na wypożyczenie sprzętu od Gastro Magic | “Bursztyn Szefa” – krąg sera Bursztyn (7 kg) od Spomlek | Prenumerata magazynu Food Service

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: ZEST (Rzeszów)
NAGRODA: Publikacja na kukbuk.pl + e-booki od KUKBUKA | Prenumerata magazynu Food Service

NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Cztery Pory Roku (Poznań)
NAGRODA: Publikacja w magazynie Food Service | Prenumerata magazynu Food Service

NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)
NAGRODA: Publikacja w Nowościach Gastronomicznych | Prenumerata magazynu Food Service

NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Taki Pan Pstrąg (Łódź)
NAGRODA: Publikacja na e-restauracja.com | Voucher na przejazdy od FREE NOW | Prenumerata magazynu Food Service

NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAGRODA: zaproszenia na jesienny Restaurant Week i rabat na festiwalową prowizję na jesienną edycję od Restaurant Club | Prenumerata magazynu Food Service

NAJLEPSZY DEBIUT W POLSCE: U Kelnerów (Zabrze)
NAGRODA: Publikacja na Sznyt.pl

NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: The Lobster House (Warszawa)
NAGRODA: Publikacja na Money.pl | Voucher na przejazdy od FREE NOW

WYNIKI REGIONALNE

BIAŁYSTOK

I MIEJSCE: Koku Sushi Antoniuk
II MIEJSCE: Kwestia Czasu
III MIEJSCE: Hampton by Hilton Białystok

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hampton by Hilton Białystok
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Kwestia Czasu
NAJLEPSZY DESER: Koku Sushi Antoniuk
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lipcowy Ogród
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Świętojańska 21
NAJLEPSZY DEBIUT: Koku Sushi Antoniuk
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kwestia Czasu

CZĘSTOCHOWA

I MIEJSCE: Ecru Restaurant & Caffe
II MIEJSCE: GRAND SLAM Restaurant&Lounge
III MIEJSCE: Gospoda Złoty Garniec

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Ecru Restaurant & Caffe
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: GRAND SLAM Restaurant&Lounge
NAJLEPSZY DESER: Ecru Restaurant & Caffe
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Gospoda Kwaśnica
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Restauracja Kredens
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Gospoda Złoty Garniec

KRAKÓW

I MIEJSCE: Halicka Eatery & Bar
II MIEJSCE: Papryczki 5
III MIEJSCE: Esterante

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Del Papa Ristorante
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Halicka Eatery & Bar
NAJLEPSZY DESER: EDO FUSION ASIAN CUISINE
NAJLEPSZA ATMOSFERA: William Rabbit & Co – Magic Spot
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Esterante
NAJLEPSZY DEBIUT: Esterante
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Halicka Eatery & Bar

LUBLIN

I MIEJSCE: Małe Indie
II MIEJSCE: Niepospolita
III MIEJSCE: 2 PI ER

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Małe Indie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: 2 PI ER
NAJLEPSZY DESER: Ansaldo – Lubhotel
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Niepospolita
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Bianco – Hotel Luxor
NAJLEPSZY DEBIUT: Sueño
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: 16 Stołów

ŁÓDŹ

I MIEJSCE: Taki Pan Pstrąg
II MIEJSCE: Arteria
III MIEJSCE: Ukryte Rzeki

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Przędzalnia (Fabryka Wełny Hotel&SPA****)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Piwnica Łódzka
NAJLEPSZY DESER: Ukryte Rzeki
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Taki Pan Pstrąg
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Arteria
NAJLEPSZY DEBIUT: Ukryte Rzeki
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Powidok

POZNAŃ

I MIEJSCE: Cztery Pory Roku
II MIEJSCE: Oregano and Wine
III MIEJSCE: Kura na Grzędzie

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Kura na Grzędzie
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Cztery Pory Roku
NAJLEPSZY DESER: Oregano and Wine
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Do Środka
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Pizzaioli
NAJLEPSZY DEBIUT: Pizzaioli
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Cztery Pory Roku

RADOM

I MIEJSCE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
II MIEJSCE: Pasja
III MIEJSCE: Bonito Sushi & Asian Food

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Pasja
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Restauracja Prowincja (Przysucha)
NAJLEPSZY DESER: Kraft Bistro
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Bonito Sushi & Asian Food
NAJLEPSZA OBSŁUGA: PaTaThai – Radom
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Kraft Bistro

RZESZÓW

I MIEJSCE: Kucharze
II MIEJSCE: Wina Dajcie
III MIEJSCE: ZEST

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: ZEST
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Kucharze
NAJLEPSZY DESER: Wina Dajcie
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Smacznego
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Esencja
NAJLEPSZY DEBIUT: Esencja
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Esencja

SILESIA

I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
II MIEJSCE: U Kelnerów (Zabrze)
III MIEJSCE: Chopina 5 (Bielsko-Biała)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Ważne Miejsce (Katowice)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: ORSO (Knurów)
NAJLEPSZY DESER: BOSCO (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: U Kelnerów (Zabrze)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Chopina 5 (Bielsko-Biała)
NAJLEPSZY DEBIUT: U Kelnerów (Zabrze)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: KAKTUSY Kato Koncept Kulinarny (Katowice)

SZCZECIN

I MIEJSCE: Lokalna
II MIEJSCE: bAchus
III MIEJSCE: Palmyra

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: The Kitchen Meet & Eat
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: bAchus
NAJLEPSZY DESER: Palmyra
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lokalna
NAJLEPSZA OBSŁUGA: VA BANQUE
NAJLEPSZY DEBIUT: Lokalna
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Kitchen Meet & Eat

TRÓJMIASTO

I MIEJSCE: Luis Mexicantina (Gdynia)
II MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
III MIEJSCE: Vinegre (Gdynia)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Luis Mexicantina (Gdynia)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Villa Eva (Gdańsk)
NAJLEPSZY DESER: Vinegre (Gdynia)
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Fellini (Gdańsk)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Fisherman (Sopot)
NAJLEPSZY DEBIUT: Luis Mexicantina (Gdynia)
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Słona Woda (Sopot)

WARMIA I MAZURY

I MIEJSCE: Hotel Pirat (Olsztyn)
II MIEJSCE: Rukola
III MIEJSCE: Pierogi na widelcu (Olsztyn)

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Hotel Pirat (Olsztyn)
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Browar Warmia – Fish & Browar
NAJLEPSZY DESER: Rukola
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Staromiejska 2.0 (Olsztyn)
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Hotel Pirat (Olsztyn)
NAJLEPSZY DEBIUT: Rukola
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Rukola

WARSZAWA

I MIEJSCE: Bursztynowa Bistro
II MIEJSCE: Koszykowa 47
III MIEJSCE: Aruba – Sophisticated Ribs Bar

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Bursztynowa Bistro
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Wolna Europa
NAJLEPSZY DESER: Frank – Winebar & Shop
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ORZO people – music – nature Koneser
NAJLEPSZA OBSŁUGA: HOŻA Argentine Steakhouse
NAJLEPSZY DEBIUT: Altro Locale
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: The Lobster House

WROCŁAW

I MIEJSCE: Forum Kulinarne
II MIEJSCE: Pod Przykrywką
III MIEJSCE: Brusco

NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: IDA kuchnia i wino
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Dwór Polski
NAJLEPSZY DESER: Inndygo
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Lwia Brama²
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Forum Kulinarne
NAJLEPSZY DEBIUT: Pod Przykrywką
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Do Sopotu Cocktails&Food


źródło: Restaurant Club

rankingrestauracjesticky