speaker-photo

Planteris

MIEJSCE 8

Wyróżnieni: Iga Czubak

Roślinny Qurczak to innowacyjna technologia produkcji zamienników dla mięsa. Jako jedyni używamy fasoli i mam nadzieję, że to właśnie nasz produkt w ostatecznym rozrachunku obroni się na półce, gdy nisza zostanie już w dużej mierze zapełniona. Większość producentów roślinnych kurczaków na całym świecie stawia na ekstrudowaną soję, która jest tania i łatwa do wyprodukowania. Wyzwanie, jakie stawia stworzenie nowej technologii i opracowanie jej skalowania faktycznie wymaga więcej czasu, pieniędzy i zachodu, ale daje również o wiele więcej satysfakcji.

Dla kogo?

Naszą główną i największą grupą docelową są fleksitarianie, czyli osoby, które lubią i jedzą mięso, jednak z różnych powodów chciałyby ograniczyć jego spożywanie. W grupie tej są zarówno osoby w młodym wieku, sportowcy, rodziny z dziećmi, jak i osoby starsze, a w każdej z nich motywacja jest trochę inna.