...

BRIEF dociera do polskich firm i ich pracowników – do wszystkich tych, którzy poszukują inspiracji w biznesie i oczekują informacji o ludziach, trendach i ideach.

Skontaktuj się z nami

TOP GATUNKI MUZYCZNE DLA BIZNESU: Jak wybrać odpowiedzi dźwięk który ożywi markę?

Muzyka, którą wybieramy do odtwarzania w sklepie lub lokalu, może wiele powiedzieć o naszej marce. Dzięki niej możemy przedstawić nasze wartości oraz wznieść customer experience na wyższy poziom. Na jaki repertuar muzyczny się zdecydować, aby przyciągnąć określoną grupę docelową klientów? Jak sprawić, aby muzyka była głosem marki?

Zamknijmy oczy i pomyślmy o banku, ekskluzywnej restauracji lub butiku z luksusowymi ubraniami. Teraz wyobraźmy sobie, jaką muzykę tam słyszymy. Jakie dźwięki docierają do naszych uszu? Muzyka klasyczna? Jazz? Pop? Czy słyszymy tekst czy to muzyka instrumentalna? A teraz pomyślmy, czy potrafimy sobie wyobrazić ten sam bank lub restaurację z muzyką country albo z hard rockiem? Raczej nie. Większość osób ma pewne przekonania dotyczące tego, jaką muzykę kojarzyliby z różnymi rodzajami biznesów, ich konceptów oraz branż w jakich funkcjonują – mówi Aleksandra Potrykus, Country Manager Poland & Baltics w Mood Media.

Niewątpliwie istnieją gatunki lub style muzyczne, które wydają się stworzone specjalnie dla określonych branż. Nie chodzi tak bardzo o to, że same gatunki są specyficzne dla danej działalności, ale o wspólną estetykę. Takie elementy jak poziom energii, tonacja, głos marki, są wszystkimi składnikami, które mają komplementarne połączenia muzyczne. Muzyka w spa czy w salonach piękności, ma wspólną cechę bycia kojącą, refleksyjną i spójną. Jej tempo powinno być raczej niskie. Niektóre rodzaje sklepów – zwłaszcza w sprzedaży detalicznej, poszukują z kolei gatunków muzycznych lub rozwiązań dźwiękowych, które będą zgodne z poziomem energii ich klientów podczas zakupów.

Przyjrzyjmy się pięciu najpopularniejszym gatunkom muzycznym, odtwarzanych przez klientów Mood Media na całym świecie. Jaki cel ma ich zastosowanie i w jakich branżach zazwyczaj możemy ich posłuchać.

  • Współczesny Pop

Najpopularniejsze branże: Moda, Handel Detaliczny, Restauracje typu Quick Service, Restauracje typu Fast Casual, Usługi Paliwowe, Biura Podróży, Hotele, Bankowość, Przestrzenie Eventowe

Muzyka pop jest wszechobecna w wielu branżach biznesowych. To energetyczny i powszechnie akceptowany gatunek, który sprawdza się zarówno w sklepach detalicznych, jak i w restauracjach, czy kawiarniach. Wprowadza pozytywny nastrój i sprzyja zakupom oraz dłuższemu przebywaniu klientów w danym miejscu.

  • Klasyki dekady

Najpopularniejsze branże: Bary, Restauracje, Sklepy wielkopowierzchniowe, Detaliczne sklepy z artykułami domowymi

Programy składające się klasyków dekad (np. lata 70, 80 czy 90) zostały zaprojektowane tak, aby miały trwałe i ponadczasowe oddziaływanie. Ma to szczególne znaczenie dla marek dążących do zaangażowania starszych pokoleń. Playlisty z gatunku klasyków są szeroko stosowane w wielu branżach i zwykle skupiają się na ostatnich trzydziestu latach muzyki popularnej. Piosenki starsze niż trzydzieści lat, często są odpowiednie dla marek o tematyce klasycznej i dedykowane starszym grupom docelowym.

  • Rock

Najpopularniejsze branże: Browary, Restauracje BBQ, Warsztaty samochodowe, Detaliczne sklepy z odzieżą młodzieżową, Sklepy z docelową grupą odbiorców np. skate shopy

W programach muzycznych o bardziej surowym brzmieniu, łączymy rock z innymi cięższymi gatunkami, aby dodać energii i wzmocnić całościowe doświadczenie klienta w sklepie. Rockowe brzmienia zwykle wybierane są przez sklepy i lokale skierowane do klienta młodzieżowego lub „młodego dorosłego” (oczywiście w zależności od konkretnego rodzaju rocka). Niektóre firmy, takie jak Vans – sprzedawca mody i obuwia, preferują przekazywanie kontrkultury i alternatywnego wizerunku marki, za pomocą muzyki. Z kolei klasyczny rock może wykorzystać uczucia nostalgii dzięki którym, marki mogą dotrzeć do starszych grup konsumenckich.

  • Lounge

Najpopularniejsze branże: Luksusowe Hotele, Moda Detaliczna, Marki Turystyczne, Opieka Zdrowotna, Convinience Store na lotniskach i dworcach, Budynki Miejskie

Muzyka o średnim tempie, taka jak Electronic lub Lounge, jest dobrze znana z tworzenia przyjemnej atmosfery i preferowana dla konceptów, które chcą zatrzymać klientów na dłużej, co finalnie przełoży się na ich dłuższą listę zakupową. Firmy mogą wybierać spośród programów popularnych lub bardziej nowatorskich brzmień, które wpływają na rozwój danej marki. Repertuar z muzyką Electronic i Lounge ma uniwersalne i globalne oddziaływanie, przyciągając swoim tempem wiele grup docelowych.

  • Hip Hop

Najpopularniejsze branże: Detaliczne sklepy sportowe, Moda Detaliczna, Bary, Restauracje nocne, Kluby

Hip Hop jest przeznaczony dla energetycznych środowisk i marek, które chcą przekazywać więcej treści lirycznych. Klasyczny Hip Hop jest odpowiedni dla dość szerokiego audytorium, natomiast ten bardziej współczesny, jest powszechny wśród marek młodzieżowych. Marki odzieżowe lub sportowe, takie jak np. Nike czy Adidas, wykorzystują programy muzyczne z gatunkiem Hip Hop, aby nadać swoim sklepom bardziej młodzieżowego charakteru i zwiększyć energię przestrzeni.

Trendy w muzyce tła

Jak można się spodziewać, muzyka Pop jest z natury najpopularniejszym gatunkiem w muzyce tła dla biznesu. W badaniu przeprowadzonym przez Mood Media na podstawie ponad 750 000 obsługiwanych lokali pod względem muzycznym, ponad 50% z nich było oparte na muzyce Pop. Jednak mimo, że muzyka Pop nadal pozostaje na szczycie, następują zmiany w gustach dotyczących muzyki tła.

Jedna z największych zmian, jest obserwowana w branży hotelarskiej. Następuje w niej wyraźne odejście od tradycyjnych instrumentalnych brzmień, na rzecz bardziej współczesnego i globalnego stylu lounge i chill. Te programy mają wyraźną, wyrafinowaną atmosferę, jednocześnie nie brzmiąc przy tym ani przestarzale ani przewidywalnie.

Powszechność indywidualnych usług streamingowych, wpływa na oczekiwania konsumentów dotyczące interakcji muzycznych. W przestrzeniach handlowych, usługowych czy biznesowych, jest więcej muzyki niż kiedykolwiek wcześniej, a młodzi ludzie coraz częściej słuchają starszych kawałków i klasyków. Różnorodność stała się kluczowym elementem programowania muzyki tła, a włączenie audiomarketingu do customer experience, stało się już normą.

Prawa do muzyki używanej w biznesie

Należy mieć świadomość, że muzyka, którą odtwarzamy w swoim miejscu prowadzenia działalności, wymaga uiszczania opłat na rzecz organizacji praw autorskich i praw pokrewnych. Współpraca z profesjonalnym dostawcą muzyki, takim jak Mood Media, może pomóc w określeniu najlepszego gatunku muzycznego i sprawić, że kontakt z organizacjami będzie łatwiejszy.

– Warto zainwestować w dobrą i odpowiednią muzykę, która może przecież wiele powiedzieć o naszej marce, sklepie czy lokalu. Muzyka ustala ton w projektowaniu customer experience, począwszy od momentu, gdy klienci przechodzą przez drzwi do naszej przestrzeni, ponieważ słyszą oni muzykę znacznie wcześniej, nim wykształcą sobie opinię na temat marki. Muzyka może kreować atmosferę i poziom energii sklepu. Jeśli dobrze ją dobierzemy, może sprawić, że goście będą się czuć komfortowo, będą zrelaksowani lub podekscytowani. To, co jednak najważniejsze dla naszego biznesu, muzyka może skłonić ich do dłuższego pobytu i większych zakupów – mówi Aleksandra Potrykus z Mood Media.

Muzyka jest fundamentem każdego zdefiniowanego customer experience, a jej wpływ na odbiorców jest natychmiastowy. Muzykę może stanowić ścieżka dźwiękowa, która harmonizuje się z ludzką rozmową przy kolacji lub artysta grający pierwsze skrzypce w naszej przestrzeni. Może uspokajać zmęczonego podróżnego przy zameldowaniu po dwóch przesiadkach i okropnej przejażdżce taksówką lub wywoływać pozytywne wspomnienie, po przekroczeniu progu naszej restauracji. Muzyka jest głosem naszej marki, nawet gdy nic nie mówimy.

 

 

***

Mood Media to wiodąca na świecie firma zajmująca się Customer Experience. Poprzez integrację cyfrowych technologii, rozwiązań marketingu sensorycznego, społecznych i mobilnych aplikacji. Mood wzmacnia marki i pomaga swoim partnerom biznesowym tworzyć głębsze relacje z klientami.

W pełni zintegrowane rozwiązania oferowane przez firmę, wykorzystują zaawansowaną technologię cyfrową, wyselekcjonowane, oryginalne i kreatywne treści oraz wiedzę projektową. Wszystko po to, aby każde zakupy w sklepach oraz wrażenia gości hoteli lub restauracji, były jak najbardziej wciągające i spersonalizowane.

Mood Media obsługuje ponad 500 000 lokalizacji klientów w ponad 140 krajach. Ze swoimi przekazami dociera każdego dnia do ponad 150 milionów konsumentów. Więcej informacji na temat Mood Media, można znaleźć na: www.moodmedia.com

Country Manager Poland & Baltics w Mood Media. Specjalistka w zakresie zarządzania, sprzedaży oraz prowadzenia negocjacji handlowych. Od kilkunastu lat związana z Mood Media Polska, początkowo jako sprzedawca, następnie Sales Manager, a od 2011 roku po wprowadzeniu odważnych zmian, które doprowadziły do szybkiego rozwoju spółki, awansowana na szefa polskiego oddziału Mood. Jako Country Manager, odpowiedzialna za rozwój firmy na rynku polskim oraz w krajach bałtyckich, budowanie marki, sprzedaż i marketing oraz kontakty z Organizacjami Praw Autorskich. Karierę rozpoczęła jako specjalista ds. sprzedaży w Hotelu Astor w Jastrzębiej Górze. Stażystka firmy Swisslog Rohrpostsysteme w Westerstede w Niemczech oraz Swisslog Aircotronic Limited w Nottingham w Wielkiej Brytanii, producenta systemów tub pneumatycznych. Od 2001 roku pełniła funkcje Asystentki Biura Zarządu Universal Leaf Tobacco Poland w Warszawie, międzynarodowej spółki tytoniowej, gdzie była odpowiedzialna za całokształt pracy biura i nadzór pracowników administracyjnych. Następnie Junior Project Manager w Via Management, przy holenderskiej spółce Biotrem BV, odpowiedzialna za rozwój unikatowego projektu produkcji biodegradowalnych opakowań z otrąb pszennych. W latach 2002 / 2003 Specjalista ds. Sprzedaży w dziale eksportu Drinks Unlimited, producenta napoi energetycznych XL na Polskę i Europę wschodnią, specjalistka w zakresie rejestracji znaków towarowych i prowadzenia spraw patentowych napoi Energy Drink, V-Power 99+ oraz Warp4. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na wydziale Politologii, gdzie uzyskała tytuł magistra oraz Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Amerykanistyki, gdzie uzyskała licencjat. Prywatnie? Szczęśliwa mama. Z pochodzenia Kaszubka, władająca językiem kaszubskim, zakochana w Półwyspie Helskim. Pasjonatka nurkowania, narciarstwa i dobrego wina.

Aleksandra Potrykus

Angażujące działania marketingowe w mniejszych firmach i organizacjach

Jak budować świadomość marki w małej firmie lub organizacji? Jak przyciągnąć klientów i jak utrzymać ich lojalną bazę bez dużych budżetów reklamowych? Jak umiejętnie budować angażujące doświadczenia customer experience? Oto kilka porad i narzędzi od Mood Media, dla mniejszych przedsiębiorców.

Tworzenie marki dla małej firmy to ważny krok na drodze budowania rozpoznawalnej organizacji. Najpierw należy opracować tożsamość marki, obejmującą nazwę biznesu oraz oczywiście logo. Stworzenie i rozwijanie klarownego i spójnego przesłania, która przekazuje wartości i misję marki, to kolejne istotne elementy. To przesłanie, powinno być spójne we wszystkich kanałach marketingowych, w tym na stronie internetowej, mediach społecznościowych, reklamach i mediach fizycznych.

Tworzenie jasnego przesłania marki, nie tylko pomaga nawiązać więź z bazą klientów, ale również pozwala budować silniejsze relacje z pracownikami. Pamiętajmy jednak, że budowanie silnej marki wymaga czasu i wysiłku. Bądźmy cierpliwi i trzymajmy się swoich wartości i misji marki.

W dobie dynamicznej cyfryzacji, posiadanie wyróżniającej się strony internetowej oraz aktywna obecność w mediach społecznościowych również są kluczowe.

Jak małe firmy mogą skutecznie przyciągać nowych klientów?

Oczywiście, naturalne pytanie, które zadają sobie nowi właściciele firm, to: „jak przyciągnąć nowych klientów?” Jest to przecież kluczowe dla wzrostu i sukcesu każdego biznesu. Oto kilka sposobów, które z pozoru wydają się być oczywiste, ale o których często zapominamy:

  • Promocje i zniżki – Oferowanie promocji i zniżek może zachęcić nowych klientów do wypróbowania Twoich produktów lub usług. Rozważ udzielenie rabatu dla pierwszych klientów lub przeprowadzenie limitowanej promocji, aby przyciągnąć nowe zlecenia. Programy poleceń klientów są również świetnym sposobem na zachęcenie do rekomendacji wśród znajomych.
  • Wyjątkowa obsługa klienta – Zapewnienie wyjątkowej obsługi klienta może wyróżnić Twój biznes spośród konkurencji i zachęcić klientów do polecenia go innym. Upewnij się, że szybko reagujesz na obawy lub skargi klientów i zawsze zapewniasz spersonalizowane doświadczenie, które sprawia, że klienci czują się docenieni.
  • Budowanie silnej obecności online – w dzisiejszej erze cyfrowej, posiadanie silnej obecności online jest niezbędne do przyciągania nowych klientów. Obejmuje to posiadanie przyjaznej dla użytkownika witryny internetowej, zaangażowanych fanów na profilach w mediach społecznościowych i pozytywne opinie online.
  • Oferowanie wyjątkowej wartości – Upewnij się, że Twoje produkty lub usługi zapewniają wyjątkową wartość klientom. Może to obejmować oferowanie unikalnych cech lub korzyści, zapewnienie wyjątkowej jakości lub konkurencyjnych cen.
  • Tworzenie angażujących doświadczeń – Gdy klienci odwiedzają Twój stacjonarny sklep czy lokal, upewnij się, że ich wizyta będzie komfortowa i zapadająca w pamięć. Twoja przestrzeń powinna być przyjazna i zachęcać klientów do dłuższego pobytu oraz częstszych wizyt.

Pamiętajmy, że przyciąganie nowych klientów to proces ciągły. Ważne jest regularne ocenianie i dostosowywanie swoich strategii na podstawie opinii klientów i trendów rynkowych. Dzięki zapewnianiu wyjątkowej wartości i budowaniu silnych relacji z klientami, możesz przyciągać nowe zlecenia i rozbudowywać swoją bazę klientów.

Jak małe firmy mogą stworzyć angażujące doświadczenia klientów?

Tworzenie angażujących doświadczeń dla klientów jest niezwykle ważne dla firm, które chcą budować silne relacje z klientami i zachęcać do powtarzalnych zakupów.

Atmosfera Twojego sklepu stacjonarnego może wiele powiedzieć o Twojej marce jako całości, czasami nawet zanim klient wkroczy przez Twoje drzwi. Istnieje wiele różnych sposobów, aby mała firma stworzyła angażujące doświadczenie zakupowe dla swoich klientów. Mogą to być na przykład podstawowe narzędzia marketingu sensorycznego, czyli połączenie muzyki, ekranów multimedialnych i zapachu. Mają one ogromne znaczenie w budowaniu angażującego customer experience – mówi Aleksandra Potrykus, Country Manager Poland & Baltics w Mood Media.

Muzyka, którą wybierasz do odtwarzania w swoim lokalu, jest szybkim i skutecznym sposobem na nawiązanie kontaktu z klientami. Wyselekcjonowana muzyka może sprawić, że klienci będą bardziej emocjonalnie zaangażowani, a gdy będą w dobrym nastroju, skłani ich to do większych wydatków i dłuższego czasu spędzonego na zakupach. Muzyka sprawia również, że klienci czują się zrelaksowani, unikając niekomfortowego milczenia. Badania Mood Media pokazują też, że klienci wycofują się z robienia zakupów w sklepie, w którym gra muzyka zbyt głośno lub nie pasuje do otoczenia zakupowego.

Dzięki odpowiedniemu systemowi można planować różne playlisty muzyczne na różne pory dnia. Warto pomyśleć o odtwarzaczu treści, który będzie dzielił muzykę na strefy, dzięki czemu można odtwarzać różne style muzyki w różnych obszarach w obrębie przestrzeni sklepu.

Ciekawym narzędziem jest także komunikator dźwiękowy, który idealnie współgra z programami muzycznymi – profesjonalnie nagrane wiadomości w sklepie będą informować, angażować, edukować i zabawiać klientów.

Kolejnym narzędziem do przekazywania cennych informacji na temat tożsamości marki, albo samej oferty, są ekrany Digital Signage. Mogą one promować historię marki, ale także zabawiać, edukować i informować gości. Ludzie są wzrokowcami z natury i niespojrzenie na kolorowe animacje na czytelnych wyświetlaczach, jest wręcz niemożliwe.

Podczas gdy wzrok i dźwięk są najbardziej zauważalnymi i ekscytującymi sposobami tworzenia połączeń z klientami, prawdziwym królem emocjonalnych połączeń, jest zmysł węchu. Ludzie są 100 razy bardziej skłonni przypomnieć sobie wspomnienie na podstawie zapachu niż czegoś, czego dotknęliśmy, zobaczyliśmy lub usłyszeliśmy. Biorąc pod uwagę, że 75% wszystkich emocji jest generowane przez zapach, niezwykle ważne jest świadome podejście do zapachu w lokalu czy sklepie.

Dzięki wykorzystaniu profesjonalnych urządzeń zapachowych, można wybierać spośród tysięcy zapachów, tworząc przyjemną atmosferę, która może uspokajać i relaksować klientów, zachęcając ich do dłuższego pobytu podczas zakupów.

Niedawne badanie przeprowadzone przez Mood Media pokazało, że aż 78% konsumentów na całym świecie wskazało „przyjemną atmosferę lokalu” jako kluczowy czynnik decydujący o wyborze sklepu stacjonarnego zamiast internetowego. Aż 90% klientów stwierdziło, że są bardziej skłonni ponownie odwiedzić firmę, która wykorzystuje muzykę, wizualizacje i zapachy w swoich sklepach.

Nie obawiajmy się korzystania z profesjonalnych dostawców usług, którzy mogą pomóc nam w różnych obszarach strategii marki. W Mood Media posiadamy w ofercie kompleksowe rozwiązania customer experience, skrojone także na miarę mniejszych firm, z których przedsiębiorcy mogą korzystać przy niewygórowanych budżetach – mówi Aleksandra Potrykus.

 

 

***

Mood Media to wiodąca na świecie firma zajmująca się Customer Experience. Poprzez integrację cyfrowych technologii, rozwiązań marketingu sensorycznego, społecznych i mobilnych aplikacji, Mood wzmacnia marki i pomaga swoim partnerom biznesowym tworzyć zaawansowane połączenia z ich klientami.

W pełni zintegrowane rozwiązania oferowane przez firmę, wykorzystują zaawansowaną technologię cyfrową, wyselekcjonowane, oryginalne i kreatywne treści oraz wiedzę projektową. Wszystko po to, aby każde zakupy w sklepach oraz wrażenia gości hoteli lub restauracji, były jak najbardziej wciągające i spersonalizowane.

Mood Media obsługuje ponad 500 000 lokalizacji klientów w ponad 140 krajach. Ze swoimi przekazami dociera każdego dnia do ponad 150 milionów konsumentów. Więcej informacji na temat Mood Media, można znaleźć na: www.moodmedia.com

Country Manager Poland & Baltics w Mood Media. Specjalistka w zakresie zarządzania, sprzedaży oraz prowadzenia negocjacji handlowych. Od kilkunastu lat związana z Mood Media Polska, początkowo jako sprzedawca, następnie Sales Manager, a od 2011 roku po wprowadzeniu odważnych zmian, które doprowadziły do szybkiego rozwoju spółki, awansowana na szefa polskiego oddziału Mood. Jako Country Manager, odpowiedzialna za rozwój firmy na rynku polskim oraz w krajach bałtyckich, budowanie marki, sprzedaż i marketing oraz kontakty z Organizacjami Praw Autorskich. Karierę rozpoczęła jako specjalista ds. sprzedaży w Hotelu Astor w Jastrzębiej Górze. Stażystka firmy Swisslog Rohrpostsysteme w Westerstede w Niemczech oraz Swisslog Aircotronic Limited w Nottingham w Wielkiej Brytanii, producenta systemów tub pneumatycznych. Od 2001 roku pełniła funkcje Asystentki Biura Zarządu Universal Leaf Tobacco Poland w Warszawie, międzynarodowej spółki tytoniowej, gdzie była odpowiedzialna za całokształt pracy biura i nadzór pracowników administracyjnych. Następnie Junior Project Manager w Via Management, przy holenderskiej spółce Biotrem BV, odpowiedzialna za rozwój unikatowego projektu produkcji biodegradowalnych opakowań z otrąb pszennych. W latach 2002 / 2003 Specjalista ds. Sprzedaży w dziale eksportu Drinks Unlimited, producenta napoi energetycznych XL na Polskę i Europę wschodnią, specjalistka w zakresie rejestracji znaków towarowych i prowadzenia spraw patentowych napoi Energy Drink, V-Power 99+ oraz Warp4. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na wydziale Politologii, gdzie uzyskała tytuł magistra oraz Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Amerykanistyki, gdzie uzyskała licencjat. Prywatnie? Szczęśliwa mama. Z pochodzenia Kaszubka, władająca językiem kaszubskim, zakochana w Półwyspie Helskim. Pasjonatka nurkowania, narciarstwa i dobrego wina.

Aleksandra Potrykus

Nowe badanie Mood Media: Klienci chcą zakupów w sklepach stacjonarnych

Z raportu Mood Media wynika, że 71% konsumentów na całym świecie robi zakupy w sklepach stacjonarnych równie często lub nawet częściej niż przed pandemią.

Z raportu Mood Media wynika, że 71% konsumentów na całym świecie robi zakupy w sklepach stacjonarnych równie często lub nawet częściej niż przed pandemią.

Mood Media – wiodący dostawca rozwiązań z zakresu Customer Experience, opublikował swoje najnowsze globalne badanie „Charting In-Store Trends”, które pokazuje, w jaki sposób tworzenie odpowiedniej atmosfery – obejmującej cyfrowe technologie, marketing sensoryczny oraz zaangażowanie marki w zrównoważony rozwój, przyczynia się do zwiększania ilości wizyt konsumentów w sklepach stacjonarnych.

W ramach raportu Mood Media przeprowadziło ankietę wśród ok 12 000 konsumentów w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Holandii i Chinach. Okazało się, że 38% konsumentów na całym świecie robi zakupy w sklepach stacjonarnych częściej niż dwa lata temu (przed pandemią), a 33% robi zakupy w sklepie na przynajmniej tym samym poziomie.

Poproszeni o określenie powodu zakupów w sklepie stacjonarnym, 45% konsumentów stwierdziło, że kluczowe jest dla nich natychmiastowe dokonanie zakupu i tym samym posiadanie produktu, a 38% respondentów podobają się doświadczenia empiryczne związane z zakupami stacjonarnymi. Z kolei shopping – jako forma spędzania wolnego czasu z przyjaciółmi i rodziną – był trzecim najczęściej wymienianym powodem.

Nie toczy się już debata na temat tego, czy ludzie wrócą do klasycznego handlu detalicznego po pandemii – mówi Scott Moore, Global CMO w Mood Media. Ludzie już wrócili do sklepów stacjonarnych. Teraz musimy skupić się na tym, jak najlepiej wykorzystać ciągłe zapotrzebowanie na projektowanie cyfrowych i sensorycznych doznań wewnątrz lokali – dodaje.

Co może zdziałać odpowiednia atmosfera?

Kluczowe dla ustaleń raportu jest to, że ponad trzy czwarte, czyli 77% kupujących na całym świecie, ze względu na przyjemną atmosferę w sklepie, będzie przedkładać zakupy stacjonarne nad e-commerce. A po wejściu do sklepu aż 79% kupujących przyznaje, że przyjemna atmosfera skłoniłaby ich do dłuższego pozostania w sklepie, a 84% badanych odwiedziłaby go ponownie. Ponad jedna trzecia (39%) globalnych konsumentów twierdzi, że muzyka w sklepie poprawia im nastrój podczas zakupów. 35% uważa z kolei, że bardzo korzystny wpływ na atmosferę zakupów ma przyjemny zapach wewnątrz lokalu.

Wyniki naszego badania jednoznacznie wskazują, że konsumenci oczekują od odwiedzanych przez siebie miejsc, iż będą one oferowały świetną atmosferę, a marka będzie starała się tworzyć emocjonalną więź. Konsumenci szukają również interakcji międzyludzkich i stymulacji sensorycznej, w przypadku których sklepy stacjonarne mają ogromną przewagę nad internetowymi – mówi Miya Knights, konsultantka raportu „Charting In-Store Trends”, specjalizująca się w handlu detalicznym.

Ewoluująca rola cyfrowego sklepu

Zgodnie z wynikami badania, angażujące treści digital signage odgrywają kluczową rolę w decyzjach zakupowych konsumentów. Cyfrowy content sprawia, że 26% ankietowanych jest bardziej skłonna do zakupu czegoś w danym sklepie, 23% deklaruje wracanie do tego sklepu, a 22% zostaje w nim dłużej dzięki tym treściom.

Interaktywne ekrany cyfrowe zajmują szczególnie wysokie miejsce wśród konsumentów w sektorze motoryzacyjnym, gdzie 26% ankietowanych wskazało, że są one najważniejszym elementem tworzenia przyjemnego doświadczenia w sklepie lub salonie, zaraz po przyjaznym i kompetentnym personelu (49%) oraz rzeczach, które można zobaczyć, dotknąć i powąchać – 30%.

Nieco ponad połowa kupujących (57%), oczekuje obecnie, że sklepy zainwestują w technologię płatności cyfrowych i samoobsługi, a 55% spodziewa się interaktywnych ekranów, które pozwolą im przeglądać opcje i dostosowywać usługi lub produkty do własnych potrzeb. Równie ważne dla prawie połowy respondentów (48%), oczekuje, są  inwestycje sklepów i lokali w atrakcyjne duże wyświetlacze wideo.

W momencie powrotu konsumentów do sklepów stacjonarnych widzimy, że wracają Oni z ewoluującymi nawykami zakupowymi i oczekiwaniami. Obecnie coraz częściej łączą podczas zakupów ścieżkę online ze ścieżką offline. Co więcej, ze względu na rosnący poziom komfortu w przestrzeni online oczekują teraz podobnego poziomu rozwiązań technologii cyfrowej jako integralnej części sklepów i lokali stacjonarnych — mówi Moore.

Podejmij działania na rzecz zrównoważonego rozwoju

Zrównoważony rozwój sprzedawców detalicznych, jest czynnikiem przyciągającym kupujących na całym świecie, przy czym dwóch na trzech kupujących – 66%, wskazuje, że praktyki te wpływają na ich chęć pozostania dłużej, powrotu do sklepu, a nawet poinformowania znajomych i kupienia więcej.

Ponad połowa kupujących (57%), chce być edukowana w zakresie informacji o walorach środowiskowych i cechach sprzedawanych towarów. Prawie dwie trzecie badanych (61%) oczekuje, że sprzedawcy detaliczni zapewnią różne opcje recyklingu produktów w swoich sklepach. Większość kupujących chce, aby przedsiębiorcy ograniczyli także zużycie energii poprzez zamykanie drzwi do klimatyzowanych pomieszczeń (57%), zamykanie przestrzeni chłodniczych i wyłączanie oświetlenia ekspozycji gdy sklepy i lokale są zamknięte (54%).

Konsumenci są gotowi mówić otwarcie i nagradzać sprzedawców za stosowanie zrównoważonych praktyk, a 58% kupujących na całym świecie twierdzi, że będą bardziej skłonni coś kupić od przedsiębiorców zorientowanych na zrównoważony rozwój.

Jak kupujący na całym świecie różnią się pod względem Customer Experience?

– Najnowsze badanie Mood Media pokazuje, jak ważne jest zrównoważenie technologii cyfrowych z fizycznymi aspektami w sklepach stacjonarnych. Kupujący nadal oczekują przyjemnej atmosfery, dobrego oświetlenia, muzyki i rzeczy, które można dotknąć i zobaczyć. Kompetentny personel i możliwość natychmiastowego zakupu lub odbioru zamówień online są również nie do przecenienia. Jednak rosnące znaczenie technologii cyfrowej dla samoobsługi, zaangażowania i interakcji oraz przyjęcie zrównoważonych praktyk i produktów, odgrywają szybkorosnącą rolę w wyborze sklepu, intencjach i częstotliwości zakupów – mówi Knights.

  • Amerykańscy konsumenci wracają do zakupów w sklepach stacjonarnych – 48% kupujących robi zakupy w sklepie stacjonarnym częściej niż dwa lata temu. Średnia światowa wynosi 38%.
  • W porównaniu ze średnią światową wynoszącą 57%, kupujący w Chinach przodują w aspektach technologicznych i dążeniu do zrównoważonych praktyk zakupowych – 85% chce samoobsługowej technologii cyfrowej, AR i VR.
  • 84% amerykańskich konsumentów twierdzi, że sklepy z przyjemną atmosferą najprawdopodobniej zachęcają do kolejnych wizyt, a 90% deklaruje, że dzięki temu zostają dłużej.
  • Niemieccy kupujący najczęściej przywiązują bardzo dużą uwagę do zrównoważonego rozwoju w handlu – 67% respondentów twierdzi, że jest bardziej skłonna kupować od sprzedawców nastawionych na zrównoważony rozwój (średnią światowa w tym zakresie to 59%)
  • Angażujące treści cyfrowe i spersonalizowane doświadczenia mają największy wpływ na decyzje zakupowe konsumentów w USA.
  • 58% kupujących w USA twierdzi, że umiejętnie dobrane playlisty muzyczne i zapachy sprawią, że pozostaną dłużej w danym miejscu sprzedaży.

A jak sytuacja wygląda w Polsce?

 Nasze badanie pokazuje trendy w zachowaniach Klientów na rynkach zdecydowanie najbardziej rozwiniętych pod względem stosowania nowinek technologicznych związanych z brandingiem oraz Customer Experience. Zauważamy jednak, że polscy konsumenci wykazują bardzo podobne zachowania. Mam wrażenie, że u nas np. wpływ marketingu sensorycznego, jest już równie wysoki jak w krajach które zostały uwzględnione w badaniach. Uważam, że w niektórych branżach takich jak finanse i bankowość, użyteczne wykorzystywanie cyfrowych technologii jest nawet bardziej wydajne niż w niektórych wysokorozwiniętych gospodarkach świata – mówi Aleksandra Potrykus, Country Manager Poland & Baltics w Mood Media.

 

Aby pobrać raport i zapoznać się z bardziej szczegółowymi wynikami badania, odwiedź stronę https://us.moodmedia.com/charting-in-store-trends/

 

 

Metodologia

Firma Mood Media przeprowadziła badanie wśród 12 261 konsumentów w wieku co najmniej 18 lat z siedmiu krajów na temat ich stosunku do zakupów w sklepach stacjonarnych. Respondenci mieszkali w Chinach, Francji, Niemczech, Holandii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych i w ciągu ostatnich 12 miesięcy odwiedzili co najmniej jeden stacjonarny sklep detaliczny lub obiekt HoReCa. Aby zrozumieć, dlaczego kupujący odwiedzają sklepy stacjonarne i czego oczekują od ich pełnej oferty, w ankiecie zbadano między innymi stosunek do częstotliwości odwiedzin, atmosfery i zrównoważonego rozwoju. Respondenci wskazali w jaki sposób technologia cyfrowa wpłynęła na ich wizyty w sklepach oraz różne oczekiwania, jakie mają, w zależności od rodzaju fizycznej przestrzeni sprzedaży, którą odwiedzają.

 

Mood Media to wiodąca na świecie firma zajmująca się Customer Experience. Poprzez integrację cyfrowych technologii, rozwiązań marketingu sensorycznego, społecznych i mobilnych aplikacji, Mood wzmacnia marki i pomaga swoim partnerom biznesowym tworzyć zaawansowane połączenia z ich klientami.

W pełni zintegrowane rozwiązania oferowane przez firmę, wykorzystują zaawansowaną technologię cyfrową, wyselekcjonowane, oryginalne i kreatywne treści oraz wiedzę projektową. Wszystko po to, aby każde zakupy w sklepach oraz wrażenia gości hoteli lub restauracji, były jak najbardziej wciągające i spersonalizowane.

Mood Media obsługuje ponad 500 000 lokalizacji klientów w ponad 140 krajach. Ze swoimi przekazami dociera każdego dnia do ponad 150 milionów konsumentów.

Więcej informacji na temat Mood Media, można znaleźć na: www.moodmedia.com

Country Manager Poland & Baltics w Mood Media. Specjalistka w zakresie zarządzania, sprzedaży oraz prowadzenia negocjacji handlowych. Od kilkunastu lat związana z Mood Media Polska, początkowo jako sprzedawca, następnie Sales Manager, a od 2011 roku po wprowadzeniu odważnych zmian, które doprowadziły do szybkiego rozwoju spółki, awansowana na szefa polskiego oddziału Mood. Jako Country Manager, odpowiedzialna za rozwój firmy na rynku polskim oraz w krajach bałtyckich, budowanie marki, sprzedaż i marketing oraz kontakty z Organizacjami Praw Autorskich. Karierę rozpoczęła jako specjalista ds. sprzedaży w Hotelu Astor w Jastrzębiej Górze. Stażystka firmy Swisslog Rohrpostsysteme w Westerstede w Niemczech oraz Swisslog Aircotronic Limited w Nottingham w Wielkiej Brytanii, producenta systemów tub pneumatycznych. Od 2001 roku pełniła funkcje Asystentki Biura Zarządu Universal Leaf Tobacco Poland w Warszawie, międzynarodowej spółki tytoniowej, gdzie była odpowiedzialna za całokształt pracy biura i nadzór pracowników administracyjnych. Następnie Junior Project Manager w Via Management, przy holenderskiej spółce Biotrem BV, odpowiedzialna za rozwój unikatowego projektu produkcji biodegradowalnych opakowań z otrąb pszennych. W latach 2002 / 2003 Specjalista ds. Sprzedaży w dziale eksportu Drinks Unlimited, producenta napoi energetycznych XL na Polskę i Europę wschodnią, specjalistka w zakresie rejestracji znaków towarowych i prowadzenia spraw patentowych napoi Energy Drink, V-Power 99+ oraz Warp4. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na wydziale Politologii, gdzie uzyskała tytuł magistra oraz Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Amerykanistyki, gdzie uzyskała licencjat. Prywatnie? Szczęśliwa mama. Z pochodzenia Kaszubka, władająca językiem kaszubskim, zakochana w Półwyspie Helskim. Pasjonatka nurkowania, narciarstwa i dobrego wina.

Aleksandra Potrykus

Przemysław Kuraczyk dołączył do Kantara jako Head of CX

Przemyslaw kuraczyk Kantar

Dziś doświadczenie konsumenckie stanowi kluczowy i konkurencyjny wyróżnik. Działy marketingu posiadają zazwyczaj mnóstwo danych, lecz niewystarczająco dużo insightów biznesowych, aby dokonać znaczącej zmiany w swojej organizacji. Kantar od lat rozwija domenę Customer Experience (CX) skupiając się przede wszystkim na samym konsumencie i na jego świecie oraz wspiera swoich Klientów w budowaniu długotrwałych relacji z konsumentami.

Dalszym rozwijaniem domeny CX, zajmuje się w Kantarze Przemysław Kuraczyk, który dołączył do zespołu, jako Head of CX na początku stycznia 2022.

Słuchając naszych Klientów, jesteśmy zdeterminowani, żeby zmieniać i unowocześniać naszą ofertę w zakresie badań CX. Chcemy skupić się między innymi na takich obszarach jak konsulting strategiczny, digital experience konsumentów i naszym partnerstwie z dostawcami platform specjalizujących się w tzw. experience management. Jestem przekonany, że obecność Przemka w Kantarze wzmocni te procesy, nada im odpowiednią dynamikę i pomoże w transformacji z klasycznego modelu badań CX, do modelu Business of Experience. Wkrótce będziemy informować naszych klientów, jak badania realizowane przez zespół Przemka pomogą im rozwijać biznes i zmieniać / projektować doświadczenia konsumentów.

Kamil Michalski, Managing Director, Kantar Polska

Przemysław Kuraczyk od 14 lat zaangażowany jest w projekty związane z poprawą doświadczeń konsumentów w obszarach obsługi, sprzedaży, oferty i komunikacji. W swojej pracy koncentruje się na całościowym rozwoju procesów biznesowych służących budowaniu relacji z konsumentami. Współtworzył strategię CX i projekty transformacji Customer Centricity. Fan nowych technologii i wdrażania rozwiązań digitalowych w codzienne doświadczenia konsumentów. Swoje doświadczenia zdobywał w największych firmach telekomunikacyjnych w Polsce (Orange, Play, UPC) oraz w branży ubezpieczeń inwestycyjnych (Vienna Life).


Źródło: Kantar Polska

Brief.pl - jedno z najważniejszych polskich mediów z obszaru marketingu, biznesu i nowych technologii. Wydawca Brief.pl, organizator Rankingu 50 Kreatywnych Ludzi w Biznesie.

BRIEF

Customer experience – jak restauracja może zadbać o klienta podczas dostawy jedzenia?

Pandemia miała znaczący wpływ na zmiany na rynku gastronomicznym, szczególnie na rozwój sektora food delivery, który staje się coraz silniejszym ogniwem działalności podmiotów z branży HoReCa. Cały rynek dostaw jedzenia w 2020 roku urósł o 42%. Szacuje się, że już w 2025 roku segment osiągnie wartość ponad 10 mld zł. Restauratorzy aby wyróżnić się spośród konkurencji, oprócz dobrej jakości produktów z menu, powinni zadbać o wysoki poziom customer experience podczas dowożenia zamówień. Jest na to kilka dobrych sposobów.

Na ocenę oraz postrzeganie lokalu gastronomicznego, składa się nie tylko jakość i smak serwowanego jedzenia, ale także doświadczenia jakie marka proponuje swoim klientom. O ile zadbanie o zadowolenie gości wewnątrz lokalu wydaje się nieco prostsze, to w przypadku dostaw do klienta, na pierwszy rzut oka może się to wydawać niezwykle trudne. Jak zatem opracować dobry customer experience, który pozwoli zatroszczyć się o klientów, którym dostarczamy jedzenie do drzwi. Co zrobić, aby sprawić dobre wrażenie nie mogąc pochwalić się pięknie zaaranżowanym wnętrzem lokalu, szybką obsługą kelnerską, czy też audio- lub aroma-marketingiem, które kreują atmosferę panującą w restauracji?

 

Obsługa klienta przede wszystkim

Przyjazna i na wysokim poziomie obsługa to klucz. Jest niezwykle ważna wewnątrz lokalu jak i w dostawie. Tak naprawdę customer expierience zaczyna się już przy pierwszym kontakcie klienta z obsługą – czyli np. podczas odbierania zamówienia telefonicznego. O czym warto pamiętać?

Istnieje opinia, że uśmiech można przekazać słowami. Dlatego powitanie klienta powinno być zawsze miłe i przyjazne. Wówczas już na początku zbudujemy dobrą atmosferę. Podczas rozmowy, postarajmy się opowiedzieć nieco o naszej ofercie, o serwowanych daniach, nowościach, doradźmy klientowi w wyborze dań. Nie zapominajmy także o podsumowaniu dłuższych zamówień, aby uniknąć nieporozumień. Zawsze podziękujmy za wybór naszej marki i grzecznie się pożegnajmy. Mogłoby się wydawać, że to drobiazgi, ale tak naprawdę to fundament, na którym możemy budować relacje z klientami w przypadku food delivery – mówi Aleksandra Potrykus–Wincza, Country Manager Poland & Baltics w Mood Media.

Menu online

Zanim klient zadzwoni w celu złożenia zamówienia, prawdopodobnie będzie chciał sprawdzić ofertę lokalu przez Internet. Pamiętajmy, że menu powinno być przede wszystkim czytelne i niezbyt długie. Wiadomo, że chcemy zaoferować klientom jak najszerszy wybór, jednak to menu z mniejszą liczbą pozycji cieszą się większym uznaniem i pozwalają na usprawnienie procesu decyzyjnego. Menu internetowe  powinno być zbudowane nieco inaczej niż klasyczna karta dostępna wewnątrz lokalu. Tworząc menu dla zamówień w dostawie, powinniśmy wziąć pod uwagę dodatkowe aspekty, takie jak: jak szybko danie stygnie i czy dojedzie do klienta w odpowiedniej temperaturze, które dania nie nadają się raczej do transportu gdyż stracą swoje walory estetyczne podczas dowozu, czy dana potrawa jest dla nas opłacalna do sprzedaży w dostawie.

 

Opakowanie

Jak powszechnie wiadomo, je się także oczami, a w zasadzie wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać, aby także dania w dostawie prezentowały się estetycznie. Pomogą w tym zapewne odpowiednie opakowania – pomyślmy nad dobrym standardem transportu naszych posiłków i zwróćmy uwagę na opakowania, które pozytywnie zaskoczą naszych klientów.

W dzisiejszych czasach coraz mocniej zauważalne są wszelkie Eko-trendy, które wynikają ze zwiększającej się świadomości konsumentów. Zamiast kolejnego plastykowanego opakowania, zaoferujemy klientom alternatywne opakowanie. Coraz popularniejsze stają się np. słoiki oraz papierowe boxy. Pamiętajmy też, że opakowania w cale nie muszą być nudne. Zaprojektujmy swoje własne, które wyróżni się ciekawą formą, kolorami, fakturą czy też grafikami lub obrazkami – mówi Aleksandra Potrykus–Wincza, Country Manager Poland & Baltics w Mood Media.

To jak prezentują się opakowania, może znakomicie odzwierciedlić charakter Twojej restauracji! Jeśli ktoś to zamówił online, a nigdy nie był w lokalu, bardzo możliwe, że będzie chciał to jak najszybciej zmienić. Oryginalne opakowanie to także znakomita forma promocji naszej marki – w dobie rozkwitu social mediów, wielu użytkowników uwielbia wręcz publikować zdjęcia z jedzeniem. Warto aby chcieli oni pokazywać także opakowania w którym dostali zamówienie – jeśli będzie się ono wyróżniało, posiadało wyraźne logo naszej marki, mamy szansę na zdobycie nowych klientów tzw. internetową pocztą pantoflową. Zanim jednak zaczniemy używać naszych wyjątkowych opakowań na co dzień, sprawdźmy koniecznie, czy dobrze spełniają swoją funkcję w praktyce

Podczas dostarczania posiłków, czas jest priorytetem. Zdecydowanie najwięcej konsumentów,  najbardziej ceni sobie wygodę i szybkość serwisu restauracji. Dlatego przede wszystkim zadbajmy o to, aby każde danie było ciepłe i dostarczone na czas. Jeśli spełnimy ten warunek, warto dać Klientom jeszcze coś ekstra – np. drobny upominek w postaci cukierków, ręcznie napisane podziękowania oraz zaproszenie na social media, a także zachętę do wydania pozytywnej opinii na temat naszej marki w wizytówce Google – dodaje Aleksandra Potrykus–Wincza, Country Manager Poland & Baltics w Mood Media.

 

***

 

Mood / Mood Media/ (TSX: MM / LSE AIM: MM) jest światowym liderem w dziedzinie Experience Design. Poprzez integrację mediów, rozwiązań marketingu sensorycznego, społecznych i mobilnych aplikacji oraz rozwiązań opartych na technologii, Mood wzmacnia marki i pomaga swoim partnerom biznesowym tworzyć zaawansowane połączenia z ich klientami.

Partnerami biznesowymi Mood są wiodące na świecie marki z wielu branż, w tym handlu detalicznego, mody, usług finansowych, hospitality czy też rynku gastronomicznego. Firma obsługuje ponad 560.000 lokalizacji handlowych w 55 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Azji, na Bliskim Wschodzie i Australii. Mood dociera do ponad 150 milionów ludzi na co dzień.

Więcej informacji na temat Mood, można znaleźć na: www.moodmedia.com

Country Manager Poland & Baltics w Mood Media. Specjalistka w zakresie zarządzania, sprzedaży oraz prowadzenia negocjacji handlowych. Od kilkunastu lat związana z Mood Media Polska, początkowo jako sprzedawca, następnie Sales Manager, a od 2011 roku po wprowadzeniu odważnych zmian, które doprowadziły do szybkiego rozwoju spółki, awansowana na szefa polskiego oddziału Mood. Jako Country Manager, odpowiedzialna za rozwój firmy na rynku polskim oraz w krajach bałtyckich, budowanie marki, sprzedaż i marketing oraz kontakty z Organizacjami Praw Autorskich. Karierę rozpoczęła jako specjalista ds. sprzedaży w Hotelu Astor w Jastrzębiej Górze. Stażystka firmy Swisslog Rohrpostsysteme w Westerstede w Niemczech oraz Swisslog Aircotronic Limited w Nottingham w Wielkiej Brytanii, producenta systemów tub pneumatycznych. Od 2001 roku pełniła funkcje Asystentki Biura Zarządu Universal Leaf Tobacco Poland w Warszawie, międzynarodowej spółki tytoniowej, gdzie była odpowiedzialna za całokształt pracy biura i nadzór pracowników administracyjnych. Następnie Junior Project Manager w Via Management, przy holenderskiej spółce Biotrem BV, odpowiedzialna za rozwój unikatowego projektu produkcji biodegradowalnych opakowań z otrąb pszennych. W latach 2002 / 2003 Specjalista ds. Sprzedaży w dziale eksportu Drinks Unlimited, producenta napoi energetycznych XL na Polskę i Europę wschodnią, specjalistka w zakresie rejestracji znaków towarowych i prowadzenia spraw patentowych napoi Energy Drink, V-Power 99+ oraz Warp4. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na wydziale Politologii, gdzie uzyskała tytuł magistra oraz Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Amerykanistyki, gdzie uzyskała licencjat. Prywatnie? Szczęśliwa mama. Z pochodzenia Kaszubka, władająca językiem kaszubskim, zakochana w Półwyspie Helskim. Pasjonatka nurkowania, narciarstwa i dobrego wina.

Aleksandra Potrykus

Jak stać się pierwszym wyborem kupującego? (Nie)łatwe relacje z klientem

Oracle_Jak stac się pierwszym wyborem kupujacego

Niemal 85% Polaków po zakończeniu pandemii nie zamierza zmniejszyć częstotliwości e-zakupów, a 82% wyda w tym roku w internecie tyle samo lub więcej pieniędzy w porównaniu do 2020 r. – wynika z raportu PwC i Digital Experts Club. Przeniesienie się dużej części ruchu zakupowego do sfery online sprawiło, że w procesie budowania relacji z klientami nastąpiły zmiany. Szczególny nacisk firmy zaczęły kłaść na konieczność jeszcze większej elastyczności i skupienia się na tworzeniu doświadczeń klienta. Istotnym jest, aby odpowiednio dobrać narzędzia wprowadzające ten proces do przedsiębiorstwa.

Zmiany, zmiany i jeszcze raz zmiany

Już przed wydarzeniami z 2020 r. podejście biznesu do klienta, a w szczególności na rynku marketingowym oraz sprzedażowym, ulegało zmianom. Coraz popularniej obieranym kierunkiem stawała się inwestycja w marketing wartości, który jest nastawiony na zbudowanie relacji procentującej w przyszłości. Rosnący w siłę sektor sprzedaży online dodatkowo promował narzędzia pomagające uzyskać Customer Experience (CX) na najwyższym poziomie.

Pandemia przyśpieszyła te procesy – niezbędna stała się obecność online, bez której firmy nie mogły funkcjonować. Istotne okazały się wartości oraz zbudowane przez lata relacje z klientami, które ewoluowały w więź ważniejszą niż oferowane produkty. Marketingowcy zdecydowali się postawić konsumenta i jego potrzeby w centralnej części strategii biznesowej. Klientocentryczność – bo tak można określić to podejście – dobrze obrazuje trend znany jako Human Centered Design (HCD).

Trend Human Centered Design to niekoniecznie wprowadzanie w życie przedsiębiorstwa podejścia „klient nasz Pan”, a zwrot w kierunku skupienia się na potrzebach klienta oraz jego doświadczeniach podczas interakcji z marką, która może przybierać różne formy – od marketing po obsługę klienta. Wymaga to zmiany podejścia, myślenia oraz przewartościowania strategii biznesowej przedsiębiorstwa, aby klient oraz jego doświadczenia znalazły się w faktycznym centrum wszystkich podejmowanych przez firmę działań. Niezbędne jest w tym procesie postawienie na technologię odpowiedzialną za Customer Experience, która pomaga dostarczyć odbiorcy coś więcej niż tylko zadowolenie z naszych usług

Tomasz Korczyński, Ekspert ds. Technologii Marketingowych dla regionu Europy Wschodniej i Środkowej, Oracle.

Co ciekawe, 89% firm uważa kompleksową obsługę klienta za nowe pole walki z konkurencją – wynika z ankiety przeprowadzonej przez firmę Gartner.

Technologiczna budowa doświadczeń

Dlaczego więc kompleksowa obsługa klienta jest tak ważna w budowaniu doświadczeń? Ze względu na postępujące upodabnianie się do siebie produktów, klienci zazwyczaj odróżniają producentów na podstawie doświadczeń z kontaktów z ich marką niż w oparciu o określone cechy i funkcje produktu.

Klienci chcą czuć się związani ze swoimi ulubionymi markami i pragną, aby firmy, w których kupują produkty, ich słuchały, rozumiały i szanowały. Tak rozumiana kompleksowość obsługi klienta stała się najważniejszym wyróżnikiem zapewniającym przewagę nad konkurencją, tak więc firmy muszą zadbać o to, aby ich strategie całościowej komunikacji i obsługi klienta mogły zapewniać spersonalizowane, satysfakcjonujące interakcje w każdym punkcie kontaktu z konsumentami. Interakcje te mają wpływ na ogólne postrzeganie marki przez klientów i ich wrażenia na jej temat. 

Tomasz Korczyński, Ekspert ds. Technologii Marketingowych dla regionu Europy Wschodniej i Środkowej, Oracle

Do przeprowadzenia klientów przez dostosowany do niego proces zakupowy oraz dodatkowo zbudowania pozytywnego wrażenia, firmy potrzebują odpowiednich narzędzi. Większość przedsiębiorstw zorientowanych na klienta korzysta z chmurowego oprogramowania do obsługi marketingu, usług, sprzedaży i handlu, aby zoptymalizować interakcje z klientami w obrębie całego ich cyklu życia.

Optymalizacja kompleksowej obsługi klienta wymaga posiadania wystarczającej ilości danych, aby zaprezentować firmie pełny obraz zainteresowanej wybranym produktem osoby. Potrzebne jest także odpowiednie oprogramowanie do kompleksowej obsługi klienta (CX), aby móc efektywnie wykorzystywać zgromadzone informacje. Oznacza to np. zintegrowany zestaw aplikacji chmurowych, który zawiera rozwiązania do automatyzacji marketingu, handlu elektronicznego i obsługi klienta, a także interfejs cyfrowy, system CRM, oprogramowanie do konfigurowania, wyceniania i tworzenia ofert (Configure, Price, and Quote, CPQ) oraz rozwiązanie do automatyzacji pracy handlowców (sales force automation, SFA), jak również platformę danych o klientach (customer data platform, CDP) – wszystkie te rozwiązania pomagają ujednolicić zebrane dane oraz utworzyć na ich podstawie kompleksowe profile kupującego. Wyciągnięte w tym procesie wnioski pozwalają na postawienie klienta w centrum uwagi.


Źródło: ORACLE 

Brief.pl - jedno z najważniejszych polskich mediów z obszaru marketingu, biznesu i nowych technologii. Wydawca Brief.pl, organizator Rankingu 50 Kreatywnych Ludzi w Biznesie.

BRIEF

Czym jest marketing emocji i dlaczego warto go stosować?

marketing emocji

Zmysły pomagają konsumentom podejmować decyzje zakupowe, a marketerom wpływać swoimi działaniami na klientów. Marketing sensoryczny jest najskuteczniejszy wówczas, gdy odwołuje się do wszystkich pięciu zmysłów – im marka jest bardziej multisensoryczna, tym lepiej. Klienci niezwykle cenią sobie dobre relacje z marką. Według badań, aż 2/3 pozytywnych opinii o marce opiera się na podłożu emocjonalnym, a nie racjonalnym. Na co zatem zwrócić uwagę, aby poprzez zmysły, kreować pożądane reakcje emocjonalne wśród klientów?

W artykule znajdują się linki afiliacyjne. Po kliknięciu w nie, zostaniesz przeniesiony na stronę reklamodawcy, gdzie będziesz mógł zapoznać się z konkretną ofertą na produkt lub usługę. Klikając w linki afiliacyjne nie ponosisz żadnych kosztów, a jednocześnie wspierasz pracę redakcji brief.pl i naszą niezależność.

Wszystkie zmysły są niezwykle ważne w budowie właściwej percepcji marki, produktu lub usługi. Z uwagi na specyfikę mediów, ponad 3/4 reklam odwołuje się do zmysłu wzroku, a blisko 95% wykorzystuje dodatkowo dźwięk. Aby zmysły klientów zaczęły działać na korzyść marki, należy je najpierw zdiagnozować i przeanalizować, jakiego rodzaju bodźce będą stymulowały je w efektywny sposób.

Zanim zdecydujemy się na projekcję określonego obrazu, dźwięku, zapachu czy też odczucia po fizycznym kontakcie, trzeba się bardzo dobrze zastanowić jakie reakcje chcemy wywoływać i co przez nie osiągnąć z biznesowego i wizerunkowego punktu widzenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie wpłynąć na oczekiwane decyzje zakupowe naszych klientów.

Pomocne może okazać się odpowiedzenie sobie na poniższe pytania:

  • Co podczas zakupów dostrzegają i czują nasi klienci oraz jak się zachowują?
  • Jakie bodźce i czynniki to powodują?
  • Jaki jest cel naszych działań?
  • Jakie bodźce należy dodać, aby ten cel osiągnąć?
  • Jaka powinna być siła i częstotliwość projektowanych doznań?

Generalnie, konsument nie jest racjonalny. Pomimo ogromu starań, nie oszuka on swojej natury. Dlaczego? Ponieważ człowiek nie jest w stanie przetworzyć wszystkich bodźców w racjonalny sposób. Według „Thinking, Fast and Slow” – bestsellerowej książki wydanej przez laureata Nagrody Nobla w dziedzinie nauk ekonomicznych Daniela Kahnemana, przeciętny konsument spędza ok. 85% czasu na tzw. autopilocie, prowadzony przez umysł nieświadomy.

A.Potrykus-Wincza MOOD1

To niezwykle istotne aby pamiętać o tym, że konsumenci podczas zakupów często charakteryzują się wręcz irracjonalnością i uwielbiają sytuacje, gdy mogą podjąć decyzję wywołaną impulsem i intuicją. Takie zachowania znacząco upraszczają i skracają procesy zakupowe i wpływają na sprzedaż produktów marki, która potrafi uwieść emocjonalnie swojego klienta. Brak racjonalności to absolutnie nie oznaka głupoty. Wręcz przeciwnie, to pochodna znakomitej adaptacji człowieka do dzisiejszego świata, który zasypuje nas ogromem bodźców każdego dnia.

Aleksandra Potrykus-Wincza, Country Manager Poland & Baltics w Mood Media

Sytuacje w których konsument kieruje się wyłączenie racjonalnym podejściem i wyborem produktu opartym głównie na funkcjonalności, stają się coraz większą rzadkością. Sama użyteczność i praktyczność produktu, już nie wystarczają do budowania silnej marki.  Z pomocą przychodzi system bodźców wywołujących określone reakcje czyli tzw. triggery emocjonalne prowadzące potencjalnego klienta do pozytywnej decyzji zakupowej. Narzędziem do ich stworzenia może być marketing sensoryczny.

Zmysł wzroku

Ważne aby obrazy którymi posługuje się nasza marka, były adekwatne do założeń strategicznych firmy. Mowa tutaj  o identyfikacji wizualnej marki oraz jej brandingu, na poczet których składają się np. grafiki czy też zdjęcia. Aby osiągnąć najlepsze efekty, należy zadbać o detale wizualne, tak aby podświadomie uruchamiały oczekiwane reakcje i wywoływały porządne emocje wśród klientów. Należy unikać chaosu i niespójnych elementów tożsamości wizualnej odbieranej poprzez zmysł wzroku.

Stwórzmy taki obraz naszej marki, aby już na pierwszy rzut oka wszystko było dla potencjalnych klientów jasne i czytelne. Stwórzmy oryginalny ekosystem wizualny, który pozostanie w umysłach klientów na długo. Ogromną rolę ma tutaj cała symbolika marki, taka jak jej logo, kolory, typografia, key Visual, czy też wyświetlane treści multimedialne. Równie ważny jest także design naszych lokali, lub też innych punktów styczności z klientem, np. strona www, media społecznościowe, sposób oklejenia firmowych aut, czy też styl ubioru pracowników.

Aleksandra Potrykus-Wincza

Zmysł słuchu

Słuch jest drugim pod względem marketingowej ważności zmysłem. Warto wykorzystywać go w procesie docierania do uwagi klientów, ponieważ przekazy nabierają wówczas jeszcze większej głębi wyrazu.

Audio branding to bardzo skuteczna droga pozwalająca na tworzenie pozytywnych doświadczeń emocjonalnych, które budują relacje z klientami. Do wypromowania naszej marki w świadomości konsumentów mogą posłużyć nam takie narzędzia dźwiękowe, jak na przykład specjalny dżingiel czy też profesjonalnie dobrana muzyka do tożsamości marki

Zmysł słuchu jest zmysłem bardzo silnym. Wiele marek niedocenia jego potencjału sprzedażowego. Mówi się, że „muzyka łagodzi obyczaje” i dzięki temu ma ogromną moc wprowadzania klientów w dobry nastrój. Przywołuje ona również przyjemne skojarzenia. Zdecydowana większość konsumentów docenia muzykę w sklepie, a często nawet wybór sklepu oraz długość spędzania w nim czasu wiąże ze swoimi upodobaniami odnoście repertuaru. Badania przeprowadzone przez Dom Badawczy Maison, potwierdziły, że aż 91 proc. respondentów preferuje robienie zakupów w sklepie, gdzie gra muzyka.

Aleksandra Potrykus-Wincza

Zmysł węchu

W wielu przypadkach to właśnie zmysł węchu jest najbardziej motywującym do zakupów. Dużo badań udowodniło, iż głodny konsument wybierający się na zakupy spożywcze, wychodził ze sklepu ze znaczenie bardziej zapełnionym koszykiem, niż ten który nie odczuwał uczucia głodu podczas zakupów. Dzieje się tak m.in. za sprawą coraz popularniejszego aromamarketingu. Sklepy używają dedykowanych aerozoli,  mających na celu wytworzenie wokół marki specjalnej atmosfery, która sprzyja wytworzeniu określonych w strategii marki wrażeń i doświadczeń. Takie praktyki są niezwykle popularne w kawiarniach, czy też sklepach, które rozpylają np. zapach świeżo wypiekanego pieczywa, które potęgują w klientach uczucie chęci zjedzenia lub wypicia czegoś.

Z drugiej strony, aromamarketing może wzbogacić miejsce pracy, zwiększyć komfort psychofizyczny pracowników. Zapachy często opisywane są jako silne narzędzie redukujące subiektywnie odczuwany stres i uczucie przeładowania pracą. Okazuje się, że umiejętnie dobrane olejki mogą zniwelować poziomu stresu. Ponadto zapachy stymulują proces uczenia się i zapamiętywania. Przykładem może być olejek rozmarynu i cytryny.

Aleksandra Potrykus-Wincza

Zmysł dotyku i smaku

Zmysł dotyku w marketingu odrywa ogromną rolę, jednak jego rola często jest traktowana jako trzeciorzędna. Wynika to oczywiście z dominacji wzroku oraz słuchu i zapachu. Dotyk kojarzy się z kontaktem fizycznym w czasie interakcji i wymianą bodźców na poziomie międzyludzkim. Marketing dotykowy może być jednak  z powodzeniem wykorzystywany także do brandingu marki. Możemy wykorzystywać go na przykład do produkcji wyjątkowych materiałów drukowanych takich jak wizytówki, oferty, teczki, opakowania, i temu podobne narzędzia o wyjątkowej strukturze. Marketing ten znajdzie również zastosowanie w przypadku doboru materiałów z jakich robione są nasze produkty, tak aby przy kontakcie fizycznym z potencjalnym klientem uwodziły go swoją powierzchnią lub ergonomią.

Smak w brandingu może być równie pomocny, jednak jest znacznie więcej ograniczeń w jego zastosowaniu, z wyjątkiem dziedzin w których jest on fundamentalny – np. w branży spożywczej czy też gastronomicznej.  Są jednak sposoby, aby marketing smaku wspierał nas w naszym codziennym biznesie.

Możemy jednak zadbać o to, aby odwiedzający nas klient został poczęstowany unikalną mieszkanką kawy, która jest robiona na nasze specjalne zamówienie w palarni. Może to być też herbata relaksująca herbatą czy też innego rodzaju przekąski, które zapewnią moc smakowych wrażeń i wpisywać się będą w tożsamość naszej marki. To są bardzo proste i zarazem bardzo skuteczne sposoby na to, aby zacieśniać naszą biznesową przyjaźń z klientem. Jeśli z kolei bardzo zależy nam na relacji z którymś z kontrahentów, warto zaprosić go na pyszny posiłek do restauracji, aby porozmawiać o interesach.

Aleksandra Potrykus-Wincza, Country Manager Poland & Baltics w Mood Media

***

Mood Media jest światowym liderem w dziedzinie Experience Design. Poprzez integrację mediów, rozwiązań marketingu sensorycznego, społecznych i mobilnych aplikacji oraz rozwiązań opartych na technologii, Mood wzmacnia marki i pomaga swoim partnerom biznesowym tworzyć zaawansowane połączenia z ich klientami.

Partnerami biznesowymi Mood są wiodące na świecie marki z wielu branż, w tym handlu detalicznego, mody, usług finansowych, hospitality czy też rynku gastronomicznego. Firma obsługuje ponad 560.000 lokalizacji handlowych w 55 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Azji, na Bliskim Wschodzie i Australii. Mood dociera do ponad 150 milionów ludzi na co dzień.

Więcej informacji na temat Mood, można znaleźć na: www.moodmedia.com

Country Manager Poland & Baltics w Mood Media. Specjalistka w zakresie zarządzania, sprzedaży oraz prowadzenia negocjacji handlowych. Od kilkunastu lat związana z Mood Media Polska, początkowo jako sprzedawca, następnie Sales Manager, a od 2011 roku po wprowadzeniu odważnych zmian, które doprowadziły do szybkiego rozwoju spółki, awansowana na szefa polskiego oddziału Mood. Jako Country Manager, odpowiedzialna za rozwój firmy na rynku polskim oraz w krajach bałtyckich, budowanie marki, sprzedaż i marketing oraz kontakty z Organizacjami Praw Autorskich. Karierę rozpoczęła jako specjalista ds. sprzedaży w Hotelu Astor w Jastrzębiej Górze. Stażystka firmy Swisslog Rohrpostsysteme w Westerstede w Niemczech oraz Swisslog Aircotronic Limited w Nottingham w Wielkiej Brytanii, producenta systemów tub pneumatycznych. Od 2001 roku pełniła funkcje Asystentki Biura Zarządu Universal Leaf Tobacco Poland w Warszawie, międzynarodowej spółki tytoniowej, gdzie była odpowiedzialna za całokształt pracy biura i nadzór pracowników administracyjnych. Następnie Junior Project Manager w Via Management, przy holenderskiej spółce Biotrem BV, odpowiedzialna za rozwój unikatowego projektu produkcji biodegradowalnych opakowań z otrąb pszennych. W latach 2002 / 2003 Specjalista ds. Sprzedaży w dziale eksportu Drinks Unlimited, producenta napoi energetycznych XL na Polskę i Europę wschodnią, specjalistka w zakresie rejestracji znaków towarowych i prowadzenia spraw patentowych napoi Energy Drink, V-Power 99+ oraz Warp4. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na wydziale Politologii, gdzie uzyskała tytuł magistra oraz Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Amerykanistyki, gdzie uzyskała licencjat. Prywatnie? Szczęśliwa mama. Z pochodzenia Kaszubka, władająca językiem kaszubskim, zakochana w Półwyspie Helskim. Pasjonatka nurkowania, narciarstwa i dobrego wina.

Aleksandra Potrykus

Jak wykorzystać czas pandemii do usprawnienia customer experience naszej firmy?

kobieta na zakupach

Mood Media: Jak wykorzystać czas pandemii, aby zaspokoić potrzeby emocjonalne klienta związane z Customer Experience? Zacznijmy od naszych pracowników.

Większość z nas uważa, że nasze decyzje zakupowe podejmowane są w sposób całkowicie racjonalny. Gros z nich jest jednak podświadomie dyktowana przez nasze nastroje. Wiele globalnych badań potwierdza, iż emocje są najważniejszym czynnikiem wpływającym na kreowanie architektury doświadczeń klienta oraz odbiór marki. Równie ważnym aspektem jest obsługa na wysokim poziomie. Jak zatem wykorzystać czas pandemii, aby zaspokoić potrzeby emocjonalne klienta związane z Customer Experience? Zacznijmy od naszych pracowników.

Profesjonalna firma, która dba o customer experience wie, jak ważne są emocje jej klientów. W dzisiejszych czasach zabieganie o klienta, opiera się coraz bardziej na wpływaniu na jego odczucia oraz poziom satysfakcji emocjonalnej. Przy ogromnej konkurencji niemal w każdej branży, to właśnie te kwestie stają się kluczowe do pozyskania lojalnego klienta. To niezwykłe, że tak ważne aspekty jak cena, funkcje produktu czy też jego dostępność, często schodzą na dalszy plan ustępując podejściu do klienta. Doświadczeni marketerzy wiedzą, że klient karmiony pozytywnymi emocjami zakupowymi, będzie lojalny  i chętniej  wróci w przyszłości. Nawet najlepsza cenowo lub niezwykle funkcjonalna oferta nie namówi do zakupu, jeśli w jakiś sposób będzie budzić negatywne emocje klienta (np. niekompetentna obsługa). Silna konkurencja na większości rynków sprawiła, że konsumenci dostarczania standardowych produktów lub usług, od marki oczekują czegoś więcej, czegoś wyjątkowego, np. relacji opartej na pozytywnych emocjach.

Dlaczego customer experience nabiera jeszcze większego znaczenia? Ponieważ tak naprawdę, w czasie pandemii kontakt marek z konsumentami stał się jeszcze ważniejszy. Możliwości nawiązania fizycznej interakcji z pracownikami firmy zostały bowiem mocno ograniczone, a kontakt przeniósł się do innych kanałów, z których klienci korzystają według własnych preferencji. Aby utrzymać się na powierzchni, wymaga to od marek niezwykłej elastyczności oraz kreatywności.

 Aleksandra Potrykus – Wincza z firmy Mood Media, specjalizującej się w customer experience oraz marketingu sensorycznym

Badania wykonane przez firmę Sitel Group pokazały, że aż 79,1% konsumentów uważa, że najlepszą pomoc w zakresie obsługi klienta w czasie pandemii mogą zapewnić im przedstawiciele firmy ( pprzez różne formy kontaktu online, czy też telefon.  Tylko 13,5% upatruje jej w rozwiązaniach bardziej digitalowych typu chatbot. Ponad połowa klientów na całym świecie (63%) podczas pandemii ujawniła, że rozmawiała z działu obsługi klienta jakiejś firmy. Jest to dowód, iż pomimo szybkiego rozwoju technologicznego, bardziej tradycyjny kontakt z drugim człowiekiem nadal jest na pierwszym miejscu. Jest to szczególnie ważne, jeśli chodzi o budowanie pozytywnego customer experience w tym wyjątkowym okresie.

Z kolei według raportu „Experience is everything” przygotowanego przez PwC, aż 32% konsumentów deklaruje, że nawet jedno negatywne doświadczenie jest w stanie skłonić ich do rezygnacji z usług marki, nawet jeżeli do tej pory współpraca wyglądała bardzo dobrze. 73% respondentów twierdzi natomiast, że prywatne doświadczenia są dla nich jednym z najważniejszych czynników, które biorą pod uwagę podczas kolejnych zakupów. Liczby te pokazują, jak kruchy może okazać się wypracowany wcześniej kapitał Customer Experience, w obliczu choćby jednej większej wpadki.

Z globalnego badania Mood Media dotyczącego nastrojów konsumenckich na świecie wynika natomiast, że 71% konsumentów – mówi, iż zaczynają się czuć komfortowo powracając do sklepów stacjonarnych po łagodzeniu przez władze obostrzeń. Rzeczywiście, 67% kupujących na świecie twierdzi, że powróciło do tzw. sklepów przyjemnościowych. W USA liczba ta spada do 60%, a w Wielkiej Brytanii do zaledwie 50%. Konsumenci chińscy, którzy mają najdłużej trwające doświadczenie w realiach pandemii i powolnego powrotu do normalności, wydają się czuć najbardziej komfortowo w tej kwestii – 81% deklaruje swoje zakupy przyjemnościowe w sklepach stacjonarnych.

Jednak powrót klientów do sklepów stacjonarnych nie oznacza, że przestali oni odczuwać niepokoju. Podczas gdy 80% konsumentów na świecie czuje się bezpiecznie dzięki nowym środkom ostrożności, które widzą w sklepach, 49% konsumentów na świecie – a 60% konsumentów w USA – wciąż obawia się zakażenia wirusem podczas zakupów.  Ponadto 65% amerykańskich konsumentów, którzy zdecydowali się pójść na zakupy, odkąd trwa pandemia, opisuje doświadczenie klienta jako „już nie to samo”, a 23% postara się raczej unikać sklepów w najbliższej przyszłości.

Co zatem powinny zrobić firmy? Przede wszystkim postawić na ludzi – kontakt z drugim człowiekiem w obecnej sytuacji, jest dla konsumentów szczególnie ważny. Marki powinny także skupić się na zapewnieniu bezpieczeństwa danych klientów, a także  jeszcze większej personalizacji. Już teraz firmy powinny rozpocząć prace nad wdrażaniem kompleksowych rozwiązań, które przeniosą rzeczywiste doświadczenia klienta w świat wirtualny. Wszystko z dbałością o jak najlepsze customer experience, na pierwszym miejscu stawiając człowieka.

A czy pracownicy naszej organizacji wiedzą czym tak naprawdę jest customer experience? Aby się o tym przekonać, warto przeanalizować poniższe kwestie:

  • Czy nasza organizacja wie, że na pierwszym miejscu powinno stawiać doświadczenia pracowników, następnie klientów, a dopiero później – udziałowców?
  • Rozmawiajmy z pracownikami w sposób otwarty i przejrzysty, bądźmy empatyczni
  • Nie koncentrujmy się na pozyskiwaniu nowych klientów, nie dbając przy tym o tych dotychczasowych – budujmy ich lojalność
  • Czy w ogóle słuchamy naszych klientów? A może słuchamy, ale nie reagujemy na ich opinie?
  • Starajmy się podejmować decyzje na podstawie tego, co jest najlepsze dla klientów (w dłuższej perspektywie, nasza marka na tym zyska)
  • Czy rzeczywiście systematycznie szkolimy naszych pracowników oraz inwestujemy w ich edukację na temat dobrej obsługi klienta?
  • Analizujemy proces zakupowy także z punktu widzenia klienta, a nie tylko sprzedawcy
  • Czy kierownictwo przekazuje pracownikom wartości marki oraz misję i wizję firmy, a co za tym idzie – czy oni mogą przekazywać ją dalej naszym klientom?
  • Poświećmy czas, aby nauczyć się rozumieć naszych klientów, a szczególności ich potrzeby (nie osiągniemy sukcesu bez tej wiedzy)
  • Czy zarząd nie koncentruje się przypadkiem bardziej na wartości dla akcjonariuszy, nie traktując jednocześnie swoich pracowników priorytetowo?
  • Na wewnętrznych spotkaniach nie warto mówić tylko o wynikach. Wskaźniki niezwiązane bezpośrednio z finansami, miękkie kompetencje i niewymierne aspekty biznesowe, mają czasem większe znaczenie
  • Zatrudniajmy tylko kompetentnych pracowników i świętujmy z nimi ich sukcesy

 

To cały zespół w firmie, jest odpowiedzialny za projektowanie doświadczeń klientów. Mówiąc wprost, zadowolony pracownik zadba we właściwy sposób o klienta, co w perspektywie przyczyni się do napędzania wyników firmy. Wszyscy w organizacji powinni zatem skupiać się na tym jednym celu, a każda decyzja, powinna do niego prowadzić.

Co zmienia pandemia koronawirusa w kontekście komunikacji z klientem? Przede wszystkim holistyczne podejście do customer experience jest teraz jeszcze bardziej potrzebne. Jednocześnie oprócz profesjonalizmu i wiedzy eksperckiej, jeszcze ważniejsze są kompetencje miękkie, umożliwiające nawiązywanie lepszego i bardziej bezpośredniego kontaktu z klientem. Liderzy w organizacjach powinni zaszczepiać afirmatywne podejście w swoim zespole, w tworzonej przez siebie atmosferze i w sobie. Należy pomyśleć o konkretnych działaniach, które można podjąć, aby wywołać pozytywne emocje u klientów i personelu w tym trudnym czasie. Takie podejście z pewnością okaże się niezwykle cenną inwestycją, która będzie procentować także w przyszłości.

Aleksandra Potrykus – Wincza z Mood Media Poland

 

***

Mood / Mood Media/ (TSX: MM / LSE AIM: MM) jest światowym liderem w dziedzinie Experience Design. Poprzez integrację mediów, rozwiązań marketingu sensorycznego, społecznych i mobilnych aplikacji oraz rozwiązań opartych na technologii, Mood wzmacnia marki i pomaga swoim partnerom biznesowym tworzyć zaawansowane połączenia z ich klientami.

Partnerami biznesowymi Mood są wiodące na świecie marki z wielu branż, w tym handlu detalicznego, mody, usług finansowych, hospitality czy też rynku gastronomicznego. Firma obsługuje ponad 560.000 lokalizacji handlowych w 55 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Azji, na Bliskim Wschodzie i Australii. Mood dociera do ponad 150 milionów ludzi na co dzień.

Więcej informacji na temat Mood, można znaleźć na: www.moodmedia.com

 

 

Country Manager Poland & Baltics w Mood Media. Specjalistka w zakresie zarządzania, sprzedaży oraz prowadzenia negocjacji handlowych. Od kilkunastu lat związana z Mood Media Polska, początkowo jako sprzedawca, następnie Sales Manager, a od 2011 roku po wprowadzeniu odważnych zmian, które doprowadziły do szybkiego rozwoju spółki, awansowana na szefa polskiego oddziału Mood. Jako Country Manager, odpowiedzialna za rozwój firmy na rynku polskim oraz w krajach bałtyckich, budowanie marki, sprzedaż i marketing oraz kontakty z Organizacjami Praw Autorskich. Karierę rozpoczęła jako specjalista ds. sprzedaży w Hotelu Astor w Jastrzębiej Górze. Stażystka firmy Swisslog Rohrpostsysteme w Westerstede w Niemczech oraz Swisslog Aircotronic Limited w Nottingham w Wielkiej Brytanii, producenta systemów tub pneumatycznych. Od 2001 roku pełniła funkcje Asystentki Biura Zarządu Universal Leaf Tobacco Poland w Warszawie, międzynarodowej spółki tytoniowej, gdzie była odpowiedzialna za całokształt pracy biura i nadzór pracowników administracyjnych. Następnie Junior Project Manager w Via Management, przy holenderskiej spółce Biotrem BV, odpowiedzialna za rozwój unikatowego projektu produkcji biodegradowalnych opakowań z otrąb pszennych. W latach 2002 / 2003 Specjalista ds. Sprzedaży w dziale eksportu Drinks Unlimited, producenta napoi energetycznych XL na Polskę i Europę wschodnią, specjalistka w zakresie rejestracji znaków towarowych i prowadzenia spraw patentowych napoi Energy Drink, V-Power 99+ oraz Warp4. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na wydziale Politologii, gdzie uzyskała tytuł magistra oraz Wyższej Szkoły Stosunków Międzynarodowych i Amerykanistyki, gdzie uzyskała licencjat. Prywatnie? Szczęśliwa mama. Z pochodzenia Kaszubka, władająca językiem kaszubskim, zakochana w Półwyspie Helskim. Pasjonatka nurkowania, narciarstwa i dobrego wina.

Aleksandra Potrykus

Jak zbudować dobre doświadczenie klienta w sieci

klawiatura zadowolenie klienta

Digital Customer Experience to pojęcie, które powinno być doskonale znane wszystkim firmom chcącym stworzyć konkurencyjną ofertę w kanałach cyfrowych. Zbudowanie dobrego doświadczenia to klucz do serc lojalnych klientów.

Dostosowanie firmy do dynamicznego świata cyfrowego może być dużym wyzwaniem. Jednocześnie znajdziemy firmy odnoszące ogromne sukcesy, które osiągają nadzwyczajne wyniki przy minimalnych zasobach. W czym tkwi ich sukces? Często w budowaniu dobrego doświadczenia klienta przy zetknięciu z ich produktem. Obecnie większość firm oferuje podobne usługi i produkty, a tym, co je wyróżnia może być właśnie doświadczenie klienta. Badania pokazują, że klienci są skłonni „zapłacić” więcej za dany produkt czy usługę, jeśli korzystanie z niego będzie przyjemnym przeżyciem. Ze względu na możliwości wynikające z korzystania z nowoczesnej technologii, klienci często oceniają organizacje na podstawie swoich cyfrowych doświadczeń, dlatego przykładanie wagi do rozwiązań digitalowych jest obecnie tak istotne.

Dbanie o zapewnienie jak najlepszego doświadczenia klientom jest od dawna jednym z głównych priorytetów Banku Millennium. Bank stosuje najlepsze praktyki z dziedziny Customer Experience we wszystkich kanałach styku z klientem. Od dawna zdaje sobie też sprawę z dużej roli rozwiązań cyfrowych.

Jako pierwszy bank w Polsce już 10 lat temu stworzyliśmy wewnętrzny zespół UX, który nieustannie się rozwija, projektując najlepsze na rynku rozwiązania w kanałach elektronicznych.

Halina Karpińska, Dyrektor Departamentu Bankowości Elektronicznej Banku Millennium

Ekipa do zadań specjalnych

Bank Millennium przy tworzeniu swoich rozwiązań digitalowych stosuje podejście Human Centred Design, w którym to potrzeby klienta stawiane są na pierwszym planie. Projektanci nie tylko poznają potrzeby użytkownika, ale również włączają go w proces tworzenia. W banku działają zespoły odpowiedzialne za UX (ang. user experience – doświadczenie użytkownika) i design, które uczestniczą w każdym projekcie dotyczącym kanałów elektronicznych oraz rozwiązań omnikanałowych. Specjaliści od user experience, user interface oraz user experience writing odpowiadają za kreowanie interakcji, interfejsu graficznego i jasnego przekazu zgodnie z potrzebami, oczekiwaniami, a także predyspozycjami użytkowników. Bank jako jeden z nielicznych stworzył swój własny User-Experience Lab, w którym analizuje reakcje klientów. Badania przeprowadzane są zarówno przed przystąpieniem do projektowania, jak i w jego trakcie, kiedy zespół testuje wypracowane warianty. Testy i wywiady z klientami są stałym elementem prac projektowych nad nowymi rozwiązaniami w systemie internetowym i aplikacji mobilnej, a często też stają się punktem wyjścia dla nowych pomysłów. Tak było np. przy projektowaniu nagrodzonego w międzynarodowych konkursach procesu zakupu ubezpieczeń turystycznych. Powstał wtedy widget w aplikacji mobilnej „Pomoc w podróży”, który umożliwia bardzo łatwy kontakt z ubezpieczycielem nawet bez dostępu do internetu.

Budowanie przyjaźni

Badaczy i UX designerów wspierają urządzenia śledzące ruch gałek ocznych, które pomagają lepiej dostosować usługi do sposobu, w jaki klienci poruszają się po systemie internetowym czy aplikacji mobilnej. Pozwala to tworzyć nie tylko innowacyjne, ale przede wszystkim intuicyjne i przystępne dla każdego rozwiązania.

Aby dobrze poznać klienta, niezwykle istotne jest wsłuchanie się w jego głos i uchwycenie jego punktu widzenia. Dlatego włączamy użytkowników w proces twórczy. Staramy się zrozumieć, jakie są ich cele i potrzeby, aby zaproponowane rozwiązania pomagały mu je osiągnąć. Jednak nie chcemy na tym poprzestać, idziemy o krok dalej i próbujemy aktywnie przewidywać zmiany w potrzebach i zachowaniach klientów, by pozytywnie ich zaskakiwać. Zaoferować coś, co okaże się bardzo pomocne, a z czego sami mogli nie zdawać sobie dotychczas sprawy .

Halina Karpińska

Dbanie o więzi

Bank Millennium stawia też na transparentność w swojej ofercie, dostarczając dokładnych i kompletnych informacji w jak najbardziej przystępnej formie. Stwarza klientom możliwość pełnej kontroli, co jest szczególnie istotne w przypadku kwestii finansowych. Pełna kontrola daje im poczucie bezpieczeństwa i swobody w korzystaniu z usług. Służy temu cały szereg narzędzi i dodatków dostępnych po zalogowaniu do systemu i aplikacji mobilnej, a nawet bez potrzeby logowania.

Współgranie z emocjami klientów oraz indywidualne podejście do każdego z nich to kolejny klucz do budowania najlepszych doświadczeń. Bank pamięta np. o urodzinach każdego z użytkowników aplikacji mobilnej, dba o spersonalizowanie przekazu. Rozwiązania bankowości elektronicznej Banku Millennium dają klientom dużą swobodę i możliwość personalizacji. Aby polepszyć doświadczenia w korzystaniu z kanałów digitalowych, bank pracuje nie tylko nad przejrzystym layoutem i prostą komunikacją, ale wykorzystuje również najnowocześniejsze technologie w tym sztuczną inteligencję czy rozszerzoną rzeczywistość.

Odrobina fajerwerków

Umiejętne wykorzystywanie innowacji to kolejny ważny aspekt w budowaniu jak najlepszego doświadczenia klienta w świecie cyfrowym. Poza śledzeniem nowinek technologicznych warto wyselekcjonować te, które będą pomocne i zostaną przyjęte przez klientów. Przy tworzeniu oferty ubezpieczeń komunikacyjnych w kanałach elektronicznych Banku Millennium, podczas badań z klientami okazało się, że najbardziej kłopotliwa przy ubezpieczaniu auta online jest liczba pól do wypełnienia w formularzu, głównie tych dotyczących danych technicznych pojazdów. By ten problem rozwiązać, projektanci sięgnęli po dowód rejestracyjny. Wszystkie dane pojazdu zaszyte są w kodzie AZTEC, który znajduje się w każdym dokumencie pojazdu. Bank Millennium znalazł mechanizm umożliwiający odkodowanie go z wykorzystaniem telefonu i wprowadził do procesu zakupu ubezpieczenia OC. Tym samym żmudną, zabierającą wiele czasu czynność, zamienił w kilkusekundową i atrakcyjną akcję.

Wszystkie te działania kształtują Customer Experience, a tym samym przekładają się na budowanie społeczności usatysfakcjonowanych klientów.

Halina Karpińska

 

Jesteśmy ogólnopolskim, nowoczesnym bankiem oferującym usługi wszystkim segmentom rynku poprzez kanały elektroniczne, sieć placówek oraz indywidualnych doradców. Łączymy najnowocześniejsze technologie i najlepsze tradycje bankowe, z powodzeniem konkurując we wszystkich segmentach rynku finansowego. Stale wprowadzamy innowacyjne i spersonalizowane rozwiązania w zakresie bankowości internetowej i mobilnej. Jesteśmy też liderem w dziedzinie obsługi klienta. Nasze osiągniecia doceniane są przez rzeszę zadowolonych klientów oraz liczne wyróżnienia przez niezależnych ekspertów na rynku zarówno polskim jak i zagranicznym. Więcej informacji na www.bankmillennium.pl

Bank Millennium

Customer Experience w SM: na co dzień i w kryzysie

Customer Experience

Customer Experience, to żadna nowość ani trend. Jednakże, to właśnie w roku 2020 mówiono o nim najwięcej. Klientom zależało na bliskich relacjach, “zaopiekowaniu” przez markę, zrozumieniu. Odbiorcy poszukiwali marek, które mają ludzką twarz i są klientocentryczne. CX jest i był odpowiedzią na takie potrzeby.

Co to jest Customer Experience?

Samo pojęcie Customer Experience (CX) oznacza “budowanie pozytywnych doświadczeń klienta”. Nie jest to pojęcie pochodzące czy bezpośrednio skorelowane z marketingiem. Procesy związane z budowaniem doświadczeń powinny zachodzić na szczeblu całej organizacji, w każdym z jej działów.

Często CX porównuje się z User Experience (wrażenia, jakich doświadcza użytkownik podczas korzystania z produktu) czy też zrównuje z Customer Care (obsługa klienta). Finalnie wszystkie te pojęcia są podrzędne do budowania doświadczeń, a sam dział obsługi klienta, to dział, który “sprząta”, po nieudanych doświadczeniach użytkowników.

Filary Customer Experience

Mówiąc o Customer Experience powinniśmy przede wszystkim pamiętać o sześciu głównych filarach, na których opiera się tego typu podejście do prowadzenia działań w organizacji. A są nimi:

  1. Wiarygodność – szczerość i autentyczność firmy w działaniu, w tym w komunikatach i działaniach reklamowych.
  2. Rozwiązywanie problemów – nie firmy, a klienta.
  3. Oczekiwania – które stawia przed nami klient.
  4. Czas i wysiłek – poświęcony na budowanie dobrych doświadczeń klienta.
  5. Personalizacja – nie tylko naszej komunikacji marketingowej, ale na każdym możliwym polu działania firmy.
  6. Empatia – poznawcza, czyli wejście w buty klienta. Jedyny rodzaj empatii, którą jesteśmy w stanie wykształcać w całym swoim okresie życia.

Dlaczego Customer Experience jest ważne?

Dlaczego działanie w zgodzie z zasadami CX jest takie ważne? Liczby mówią same za siebie:

  • 32% osób zapowiada, że porzuci nawet ulubioną markę już po jednym złym doświadczeniu,
  • 43% deklaruje, że zapłaci więcej, za komfort i pozytywne doświadczenia,
  • 65% twierdzi, że pozytywne doświadczenia mają większy wpływ na ich decyzje niż sprawnie przygotowane kampanie reklamowe.
  • 71% konsumentów z dobrymi doświadczeniami  w Social Media danej marki chętniej poleci ją innym.

Źródło

Od czego należałoby rozpocząć proces wdrażania CX we własnej firmie, bądź na początek w dziale marketingu? Od zrozumienia i wprowadzania zmian! Zrozumienia swoich klientów, ich potrzeb, ale również dzisiejszego świata i sytuacji, w której się znaleźliśmy. Jak mówi Anette Franz: “Nie możesz zmienić czegoś, czego nie rozumiesz. Jeśli nie wiesz i nie rozumiesz, jaki jest obecny stan obsługi klienta, jak możesz zaprojektować pożądany stan w przyszłości?”  A ja mówię: działaj tu i teraz. Myśl i planuj przyszłość. 

 

Zastanów się! Kiedy ostatnio myślałeś jak Klient? 

 

Zasady komunikacji marki

Jak zatem prowadzić komunikację i od czego zacząć, aby odpowiadać na potrzeby ludzi?

  • Zadbaj o higienę i bezpieczeństwo! Swoich klientów, ale również swoich pracowników. Postaw na zbiorcze opakowania, informuj o dostawie bezkontaktowej, cały czas buduj świadomość związaną z zachowanymi zasadami w Twojej firmie. Uwaga! To nie może być tylko komunikacja.
  • Przyznawaj się do błędów! Potknąłeś się gdzieś po drodze? Doszło do sytuacji kryzysowej. Nie chajzeruj. Nie uprawiaj mainsplaingu. Nie przepraszaj tych, którzy poczuli się urażeni. Po prostu przeproś, wytłumacz, zapewnij o podjętych krokach na przyszłość.
  • Możesz sobie na to pozwolić? Postaw na normalność i humor w komunikacji. Przebodźcowani i zmęczeni szukamy tego typu contentu.
  • Unikaj klątwy wiedzy. Nigdy nie zakładaj, że osoba po drugiej stronie wie wszystko, nawet jeżeli napisałeś to już 6 razy. Nie irytuj się, nie popadaj we frustrację. Odlicz do 10. Być może proces konsumpcji Twojej treści jest zbyt trudny dla Twoich odbiorców? Doczytaj: Nie każ mi myśleć! o życiowym podejściu do funkcjonalności stron internetowych, Steve Krug. Potencjalnie o stronach www, tak naprawdę przyda się każdemu twórcy komunikacji.
  • Zacznij mówić do ludzi i o ludziach, słuchaj ich, odpowiadaj na potrzeby, a nie sprzedawaj swoje produkty. Albo raczej: nie tylko sprzedawaj. Pamiętasz takie stare powiedzenie sprzedawców? Ludzie nienawidzą kiedy im coś sprzedajemy, ale uwielbiają kupować.
  • Ponieważ nie w każdej sytuacji i branży możesz zbudować doświadczenia w świecie rzeczywistym, buduj je w świecie online. Wykorzystuj do tego: posty 360, posty 3D, organizuj webinary i transmisje na żywo, postaw na AR chociażby w najprostszej formie – jako filtry na Instagramie.

Philip Kotler napisał, że “W zaawansowanym technologicznie świecie tęsknimy za elementem ludzkim i zindywidualizowanym podejściem.” Z tą myślą i z tą receptą na CX chciałabym Was zostawić na koniec.

Więcej o Customer Experience przeczytasz w artykule Anny Ledwoń-Blachy. 


Autorka: 

Anna Ledwoń-Blacha – Creative Owner, More Bananas

 

More Bananas to krakowska agencja marketingowa. Jej specjalizacją są szeroko pojęte działania marketingowe. Klienci More Bananas korzystają z usług m.in. tworzenia strategii komunikacyjnej, performance marketingu, obsługi content marketingowej i social media, działań PR, czy usług graficznych oraz foto i wideo. W portfolio agencji znajdują się klienci z takich branż jak FMCG, HORECA oraz moda i uroda. Dyrektorem kreatywnym More Bananas jest Anna Ledwoń-Blacha. Więcej informacji na: www.morebananas.pl.

More Bananas