Huel: Zakochaj się w prawidłowym odżywianiu!
Ostatnie miesiące nie były łatwe dla wielu osób. Większość z nas siedzi w domu, jesteśmy zmęczeni i czekamy na lepsze czasy. Nasz kortyzol szaleje, mamy za mało witaminy D, za mało ćwiczymy, a większość czasu spędzamy przed laptopem (w pracy) i telewizorem (po pracy). A może więc Walentynki to idealny moment, aby lepiej traktować samego siebie i trochę "odpuścić"?
Zatrzymaj się na chwilę, bądź „wystarczającą” wersją siebie. Dodaj trochę wyrozumiałości. Jeśli brzmi to interesująco, sprawdź kilka podpowiedzi, jak małymi krokami możesz zakochać się w prawidłowym odżywianiu i wprowadzić małe, dobre zmiany.
Popracuj nad swoim nastawieniem
Wszyscy jesteśmy otoczeni informacjami o zdrowym i pożywnym jedzeniu, jednak sposób myślenia jest często pomijanym uczestnikiem udanych interwencji związanych z jedzeniem. Może pomóc w tym, jak podchodzisz do wyborów żywieniowych, długoterminowej zmiany zachowań, zdrowia i dbania o siebie. Ponieważ dbanie o to, co jesz, jest również związane z dbaniem o siebie. Nie karz się za zjedzenie czegoś spoza planu żywieniowego. Po prostu staraj się dostarczać swojemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje. W UE obejmuje to 26 niezbędnych witamin i minerałów, a także węglowodany, białko, tłuszcze i błonnik, tak jak we wszystkich produktach Huel.
Porzuć myślenie typu „wszystko albo nic”
Huel może pomóc osiągać małe żywieniowe sukcesy i zapewnić jeden pełnowartościowy posiłek dziennie. Możesz również zacząć skalować swoje cele. Bądź dla siebie miły, zdecyduj czego chcesz (np. zmienić jeden posiłek na roślinny), podejmuj mniejsze działania, świętuj małe zwycięstwa, ucz się na błędach, nagradzaj się. Im bardziej pozbędziesz się myślenia typu „wszystko albo nic”, tym będziesz szczęśliwszy. Nie pozwól też, by wpadka prowadziła do kolejnych – jeśli ulegniesz zachciance, unikaj myślenia „skoro już to zjadłem, to równie dobrze mogę zjeść już wszystko”.
Skup się na odżywianiu, nie na liczbach
Ludzie mogą mieć taką obsesję na punkcie śledzenia liczb, że czasem nadmiernie myślą o swoich wyborach żywieniowych, ignorując potrzeby żywieniowe swojego organizmu – zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Mogą wybierać jedzenie wyłącznie na podstawie liczb, niskokaloryczne, o niskiej zawartości węglowodanów, bez zwracania uwagi na gęstość odżywczą żywności. Odżywianie ważniejsze niż liczby – to jest właściwa droga. W Huel nazwano to „pełnowartościowym jedzeniem”, w którym każdy z 26 zalecanych podstawowych składników odżywczych, witamin i minerałów jest spożywany codziennie i w odpowiedniej ilości dla optymalnego zdrowia. Pominięcie tych mikroskładników może mieć szkodliwy wpływ na organizm i system odpornościowy, o może zmniejszyć nasze zasoby do walki z chorobami. Przykładowo, witamina D pomaga regulować pracę układu odpornościowego i zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych. Żelazo umożliwia czerwonym krwinkom transport tlenu w organizmie, dlatego przy zbyt niskim poziomie żelaza ludzie czują się zmęczeni lub łatwo łapią zadyszkę. Magnez jest ważny dla wytwarzania energii, a także dla dobrego snu. Cynk jest z kolei niezbędny, aby pomóc organizmowi zwalczać najazd bakterii i wirusów.
Zmaksymalizuj smak
Rozpieszczaj się fantastycznymi smakami. To, że skupiasz się na odżywczej stronie jedzenia, nie oznacza, że jesteś skazany nudne jedzenie bez smaku. Korzystaj z dobroci przypraw, zwłaszcza, że zawierają one również wiele dobrych mikroelementów. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz ratować się daniami na ciepło typu instant Huel Hot & Savoury (np. o smaku curry Madras) i dodać trochę kurkumy (i pieprzu, który sprawia, że wchłanianie kurkuminy wzrasta aż o 2000%). Zdrowe odżywianie może być szybkie, wygodne łatwo dostępne. Wystarczy skorzystać ze sprytnych rozwiązań i ruszać małymi krokami, które wystarczą, by zrobić dużą różnicę.
Zdrowe jelita i szczęśliwy człowiek
James Collier, szef Działu zrównoważonego żywienia w Huel, wyjaśnia, w jaki sposób żywność wpływa na nasz nastrój i jak możemy wykorzystać tę wiedzę, aby lepiej o siebie zadbać. „”Serotonina jest kolejnym hormonem i neuroprzekaźnikiem, który pomaga regulować nastrój i jest związany z uczuciem szczęścia. Niektórzy z nas mogą mieć niższy poziom serotoniny, ze względu na takie aspekty genetyczne lub ciężkie wydarzenia życiowe, jednak dobre odżywianie może być korzystne w zwiększaniu poziomu serotoniny i stabilizowaniu nastroju. Wykazano, że pokarmy bogate w tłuszcze omega-3, węglowodany o niskim IG i błonnik rozpuszczalny zwiększają poziom serotoniny.
Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym nie tylko dadzą Ci stałą energię i ustabilizują nastrój przez cały dzień, w przeciwieństwie do pokarmów o wysokim IG (jak ciastka i słodycze), które spowodują załamanie zarówno poziomu energii, jak i nastroju. Ostatnie badania wykazały również, że większość serotoniny w naszym organizmie jest produkowana w układzie nerwowym, np. w jelitach. Jest to częściowo związane z mikrobiomem jelitowym, więc dbanie o to za pomocą rozpuszczalnych włókien prebiotycznych i probiotyków może mieć większy wpływ na Twoje szczęście niż myślisz.
James Collier, szef Działu zrównoważonego żywienia w Huel
Źródło: Awesome PR girls