Jak schłodzić kawę latem, nie tracąc jej smaku? Praktyczne wskazówki dla miłośników kofeinowego orzeźwienia!

Lato coraz bardziej daje nam się we znaki. Temperatury powyżej 30 stopni nie są rzadkością na terenie całego kraju, a gorąc nie odpuszcza szczególnie w mieście. Jak radzić sobie z upałami za pomocą kawy? Oto kilka praktycznych wskazówek, jak chłodzić kawę, bez utraty smaku!

Kawa z lodem czy lód z kawą?

Pierwszą rzeczą, która przychodzi do głowy jeśli chcemy schłodzić kawę to dodanie do niej lodu. Jednak jeśli nie wymierzymy odpowiednio proporcji możemy otrzymać, wprawdzie zimną, ale rozwodnioną kawę bez smaku. Dlatego warto stosować się do kilku prostych wskazówek, jak zrobić kawę na zimno.

Termos nie tylko na zimę 

Kiedy już przygotujemy ulubioną kawę na zimno, warto będzie przedłużyć sobie przyjemność. Idealnym rozwiązaniem na lato są termosy na kawę, które utrzymują nie tylko ciepło, ale jeszcze lepiej trzymają zimno kiedy żar leje się z nieba.

Cold brew — czyli parzenie na zimno

Najłatwiej przygotować schłodzoną kawę „zaparzając” ją na zimno. Używając dobrej jakości kawy ziarnistej możemy otrzymać naprawdę smakowite cold brew. Wystarczy zmielić ulubioną kawę i dolać do niej zimnej wody, wstawić do lodówki na całą noc i odcedzić kawę od zmielonych ziaren za pomocą dripa, French Pressa lub innej metody przelewowej. To bardzo prosta metoda zrobienia kawy na zimno bez dodawania lodu, która szczególnie przypadnie do gustu fanom czarnej kawy przelewowej. Jej niezaprzeczalną zaletą jest możliwość przygotowania dużej ilości kawy, która może nieustanne chłodzić się w lodówce. Uwaga! Cold brew zawiera dużo kofeiny i może nieźle uzależnić swoim orzeźwiającym smakiem!

Przygotowanie:

6/7 gramów kawy na 100 ml świeżej, przefiltrowanej wody wsypujemy do naczynia — słoika, serwera lub butelki. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin. Im dłużej kawa będzie się macerowała, tym wyraźniejsza w smaku będzie. Po zaparzeniu oddzielamy zmielone ziarno od kawy na przykład za pomocą dripa.

Tonic espresso — orzeźwiającą kawa z bąbelkami

Tonic espresso to popularny kawowy napój na bazie esencjonalnego espresso i wytrawnego toniku, nierzadko z dodatkiem cytrusów — limonki, cytryny lub pomarańczy. Przygotowanie tego napoju nie powinno nastręczyć Wam trudności jeśli macie w czym przygotować espresso — ekspres ciśnieniowy, kawiarkę lub AeroPress z nakładką Prismo. Kluczem do przygotowania dobrego tonic espresso jest naprawdę mocno schłodzony napój prosto z lodówki i świeżo mielona kawa ziarnista. Szeroki wybór kaw ziarnistych najwyższej jakości znajdziecie na Coffeedesk.pl!

Przygotowanie:

Do szklanki z kostkami lodu wlewamy odpowiednio schłodzony tonic i dodajemy do niego, wedle preferencji, plasterki ulubionego cytrusa. Na tak przygotowany napój wlewamy porcje espresso, wszystko mieszamy i pijemy ciesząc się ciekawym połączeniem smaków. Tonic espresso najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, zanim kostki lodu zaczną go rozwadniać, ale zazwyczaj jest tak dobre, że nikt nie dopuszcza do picia go z roztopionym lodem.

Brief.pl - jedno z najważniejszych polskich mediów z obszaru marketingu, biznesu i nowych technologii. Wydawca Brief.pl, organizator Rankingu 50 Kreatywnych Ludzi w Biznesie.

BRIEF