Podczas epidemii wyżywią najbiedniejszych. Potrzebują Twojej pomocy!

143

W czasie epidemii dowożą ciepłe, dwudaniowe posiłki osobom starszym oraz dotkniętym ubóstwem rodzinom. Dla fundacji non profit „Człowiek w potrzebie”, która od 15 lat pomaga najbiedniejszym, ten projekt to być albo nie być. Jest on newralgiczny również dla jej podopiecznych.

Z powodu epidemii coraz więcej osób potrzebuje pomocy.

Telefon fundacji dzwoni co chwilę. Nie damy rady pomóc każdemu. Nad weryfikacją beneficjentów pomocy czuwa nasz pracownik socjalny, Ośrodki Pomocy Społecznej i Centrum Komunikacji Społecznej m.st. Warszawa.

Anna Bocheńska, prezes zarządu fundacji Człowiek w potrzebie

Projekt nie zostanie zrealizowany bez wsparcia darczyńców, dlatego fundacja uruchomiła zbiórkę na portalu Pomagam.pl. Przygotowaniem posiłków zajmie restauracja Different, którą fundacja otworzyła w kwietniu w 2018 roku. To dzięki niej fundacja realizuje swoje cele statutowe, które skupione wokół materialnej pomocy dla najbiedniejszych polaków. Different obsługiwana jest przez niewidomych kelnerów, którzy serwują posiłki w całkowitej ciemności. Fundacja zatrudnia 22 pracowników, z czego 17 to osoby niepełnosprawne.

Restauracja to nasz sposób na pomaganie. Wnioski o dotacje, zbiórki publiczne nie pokrywają nawet 30 proc. naszych potrzeb. Pomagamy przetrwać dużej liczbie osób, dostarczając żywność i wsparcie psychologiczne. Dzięki Different poszliśmy o krok dalej i zamiast prosić się o przysłowiową rybę, zmajstrowaliśmy wędkę. Całość zysków, jakie wygeneruje DIFFERENT, będzie przeznaczana na cele charytatywne naszej fundacji. Niestety, z powodu epidemii zamknęliśmy restaurację, mając do wynagrodzenia 22 pracowników, na umowach o pracę. Pożyczka 5 tys. zł, którą rząd proponuje w ramach parasola ochronnego, pokryje 1/20 miesięcznych kosztów utrzymania restauracji.

Anna Bocheńska, prezes zarządu fundacji Człowiek w potrzebie

Zwraca ona również uwagę, że zarządzanie organizacją non profit różni się od prowadzenia typowej firmy.

Spora część przedsiębiorców ma oszczędności, dzięki którym ma szansę przetrwać. My takiego luksusu nie mamy. Jesteśmy młodą firmą, która dopiero od 5 miesięcy miała rentowność miesięczną. Jak to bywa na początku działalności, mamy spore zadłużenie czynszowe.

Anna Bocheńska, prezes zarządu fundacji Człowiek w potrzebie

Different, zlokalizowana w Atlas Tower przy al. Jerozolimskich w Warszawie, to przedsięwzięcie unikatowe na skalę krajową. Restauracja w 2019 zdobyła pierwsze miejsce w konkursie Lodołamacze, Polskiej Organizacji Pracodawców Osób Niepełnosprawnych. Restauracja otrzymała również Znak Jakości Ekonomii Społecznej i Solidarnej 2019 (pierwsze miejsce) od Ministerstwa Rodziny Pracy i Polityki Społecznej.

Zbiórka na portalu Pomagam.pl:
https://pomagam.pl/posilkikryzysowe


Źródło: informacja prasowa fundacji Człowiek w potrzebie