Nowe badania z wykorzystaniem Viagry. Niebieska tabletka może zmniejszyć ryzyko wystąpienia Alzheimera

332

Najnowsze badania leku Viagra mogą wprawić nie jednego przeciwnika niebieskich tabletek w osłupienie. Jak się okazuje, przyjmowanie niewielkiej ilości sildenafilu (substancja czynna obecna w Viagrze) może wpłynąć na zmniejszenie ryzyka wystąpienia Alzheimera.

Wyniki najnowszych badań nad Viagrą ukazały się na łamach artykuły “Nature Aging”. Naukowcy z Cleveland Clinic uważają, że przyjmowanie sildenafilu (Viagry) może wiązać się z niższym o prawie siedemdziesiąt procent ryzykiem rozwoju Alzheimera.

Lek na chorobę Alzheimera

Eksperci farmakologii opierają swoje założenia na analizach danych dotyczących roszczeń z tytułu ubezpieczenia zdrowotnego od ponad siedmiu milionów osób. Wynika z nich, że osoby cyklicznie przyjmujące Viagrę były znacznie mniej narażone na rozwój Alzheimera w ciągu ostatnich sześciu lat, niż pacjenci z grupy kontrolnej, która w ogóle nie przyjmowała niebieskich tabletek.

Specjaliści podkreślają jednak, że teza wskazuje na ewentualność występowania silnych zależności pomiędzy przyjmowaniem leku a rozwojem choroby.

Odkryliśmy, że stosowanie sildenafilu zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby Alzheimera u osób z chorobą wieńcową, nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą typu 2, z których wszystkie są chorobami współistniejącymi istotnie związanymi z ryzykiem choroby.

Feixiong Cheng z Cleveland Clinic, jeden z autorów badania

Oficjalnie naukowcy z Cleveland Clinic planują ruszyć z kolejną falą badań klinicznych. Pozwolą one sprawdzić faktyczną przyczynowość i potwierdzą wszystkie korzyści związane ze stosowaniem sildenafilu dla osób chorujących na Alzheimera. Autorzy badania planują także zastosować Viagrę w leczeniu innych chorób neurodegeneracyjnych, jak np.: choroby Parkinsona czy stwardnienia zanikowego bocznego.

Czym jest choroba Alzheimera? 

Jest to choroba o podłożu neurodegeneracyjnym, która ostatecznie doprowadza chorego do pełnego otępienia układu mięśniowo-mózgowego. Na chorobę cierpią zazwyczaj osoby po 65 roku życia, głównie kobiety. Jej występowanie często powiązane jest z obniżoną sprawnością umysłową, która ma związek z wiekiem oraz chorobami współistniejącymi: chorobą wieńcową, nadciśnieniem tętniczym oraz cukrzycą typu drugiego. Naukowcy specjalizujący się w dolegliwościach neurologicznych określają Alzheimera jako “przedstarczy zanik mózgu”, który paraliżuje chorego, często powodując całkowite kalectwo, zaniki pamięci, zachwianie równowagi itp.

Jak leczyć Alzheimera?

Neurologowie jasno podkreślają, iż nie ma skutecznej metody na  Alzheimera. Istnieje bowiem tylko profilaktyczne leczenie farmakologiczne, które pozwala zahamować wszystkie objawy związane z chorobą. Specjaliści często zalecają pacjentom stale monitorować stan zdrowia i pojawiać się na wizytach kontrolnych. Poza leczeniem farmakologicznym lekarze polecają także, m.in.:

  • terapię kognitywną (trening pamięci, orientacji w rzeczywistości),
  • reminiscencyjną (wywoływanie wspomnień z użyciem odpowiednich bodźców stymulujących, np. fotografii, listów, pamiątek),
  • zajęciową (utrwalanie umiejętności jeszcze posiadanych przez chorego, odtwarzanie tych, które zostały niedawno utracone)
  • środowiskową (stworzenie bezpiecznego i przyjaznego otoczenia choremu).

Czy można uniknąć zachorowania na Alzheimera?

Odpowiedź brzmi: tak. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, należy ciągle trenować swój umysł poprzez czytanie, pisanie, uczenie się itp. Dodatkowo należy regularnie (przynajmniej 3 razy w tygodniu) uprawiać wszelkiego rodzaju aktywności fizyczne, np.: długie spacery, trucht, biegi itp. Aktywność ta powinna zmniejszyć ryzyko otępienia mięśniowo-mózgowego. Co więcej, należy całkowicie zmienić swoje nawyki żywieniowe i przejść na zdrową dietę, np.: śródziemnomorska. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i tym samym ryzyko wystąpienia Alzheimera. Co ciekawe, pozytywny wpływ ma także spożywanie niewielkiej ilości czerwonego wina z połączeniem diety, bogatej w kwas Omega 3 (wszelakie ryby, oleje).

 

Komentarze
Ładowanie...

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Akceptuję Dowiedz się więcej