Dynamiczne odrodzenie restauracji! Nowe smaki, spotkania przy stole – zaczyna się Restaurant Week. Sprawdź, gdzie się wybrać tej edycji!

86

Mimo trudnego roku scena restauracyjna dynamicznie się rozwija, a Chefowie powrócili z nową energią, jeszcze większą pasją do gotowania i pomysłami na apetyczne dania. Unikalnych menu spoza regularnej karty będzie można spróbować podczas Restaurant Week, który startuje już 8 września. Rezerwacje trwają w aplikacji https://app.rclb.pl i na https://RestaurantWeek.pl. Jesteś ciekawy, w których restauracjach warto zarezerwować stolik? Sprawdź nasze rekomendacje!

shell brand is the future

Polecane w Warszawie

Zastanawiasz się, gdzie się wybrać podczas nadchodzącej edycji podczas Restaurant Week? Przychodzimy z propozycją topowych restauracji, w których każdy znajdzie smak dla siebie.  W cenie 59 zł, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe  menu oraz festiwalowy koktajl. Tegoroczna edycja Festiwalu Najlepszych Restauracji sprawi, że z pewnością ominie Cię jesienna chandra i to nie przez czekoladę, a doskonałe potrawy #SpozaKarty od najlepszych Chefów. 

         1. Niewinni Czarodzieje 

W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu, jak zawsze są debiutanci. W Warszawie na Restaurant Week po raz pierwszy można się wybrać do restauracji Niewinni Czarodzieje 2.0. To projekt gastronomiczno-lifestylowy, którego inspiracją był film Andrzeja Wajdy pt. “Niewinni Czarodzieje”. W festiwalowym menu czeka na Ciebie m.in.  wołowina z truflą i kizami; kaczka, węgorz z foie gras z musem z pietruszki i dymem czereśniowym. Na deser owoce – pomarańcza i marakuja ze śmietanową nutą. 

          2. Słodki Słony Familia

Familia Słodki Słony to dwie rodziny, które prowadzą razem cukiernię i bistro od 25 lat. Menu bistro to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia, pełna wegetariańskich i wegańskich pozycji, z hiszpańskimi i bliskowschodnimi akcentami, które są bliskie całej rodzinie. O klasyki kulinarne i konfetti z kruszonki zadbała królowa polskiej gastronomii – Magda Gessler. Karta dań wegańskich i wegetariańskich to konik syna Magdy – Tadeusza Mullera, doświadczonego kucharza oraz twórcy największych konceptów restauracyjnych w Polsce. Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjesz sztufadę wołową nadziewana czosnkiem z puree truflowym, podgrzybkami, brukselką i sosem demi glace. W opcji wege czeka pieczony burak w rumianym cieście francuskim z duxelle pieczarkowym, zapiekanka z buraka z kozim serem, szpinak na maśle oraz warzywny demi glace z octem balsamicznym. Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!

          3. Winestone Warszawa Centrum

Jeśli szukasz restauracji na wieczorne spotkania ze znajomymi przy lampce dobrego wina oraz  wybornej wieprzowinie, koniecznie zarezerwujcie stolik w Winestone Warszawa Centrum. Czekają tu na Was niesamowite połączenia smaków. W menu mięsnym króluje stek wieprzowy z kostką na pieczonych warzywach okopowych z chrupiącymi ziemniakami i sosem musztardowym.  Na miłośników wege menu czeka filet z pstrąga na salsie z grillowanych warzyw na ciepło, pieczona dynia, czarna soczewica, oliwa koperkowa. 

          4. Roxx 

Co wyróżnia restaurację Roxx? Przede wszystkim różnorodna kuchnia, szeroka oferta win i alkoholi oraz przyjazna atmosfera. Menu zawiera wyłącznie świeże potrawy przygotowywane na miejscu, w tym świeże ryby, owoce morza, mięsa, steki oraz dania wegetariańskie. Serwowane tu dania z pewnością urzekną Twoje podniebienie i sprawią, że będziesz chciał tu wrócić. Dajcie się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu wędzonego żebra wieprzowego z puree z pieczonym czosnkiem i włoską kapustą.

          5. Klonn 

Położona przy Zamku Ujazdowskim, otoczona ogrodem restauracja jest zieloną oazą w centrum stolicy. Inspiracją dla stworzenia restauracji Klonn stał się 200-letni pomnik przyrody stojący w pobliżu restauracji. W menu smaki kuchni europejskiej przeplatają się z wpływami z różnych stron świata i lokalnymi produktami, tworząc nieograniczone ramami żadnej kuchni, sezonowe kompozycje. Nie brakuje propozycji zarówno dla wegan i wegetarian, jak i wielbicieli owoców morza czy jakościowej wołowiny. Podczas Festiwalu spróbujesz m.in.  domowej kaszy bulgur ze słonecznikiem, pomarańczą i pak choi w wersji wege oraz z dorszem w wersji mięsnej.

Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Nie czekaj! Już dziś odkrywaj nowe restauracje i rezerwuj popisowe dania #SpozaKarty!

Paweł Światczyński CEO oraz Maciej Żakowski CSO Restuarant Week są lauratami 6. edycji rankingu 50 Najbardziej Kreatywnych Ludzi w Biznesie.


Źródło: Restaurant Week

shell brand is the future

Komentarze
Ładowanie...

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. AkceptujęDowiedz się więcej