Jak zdrowe odżywianie wpływa na efektywność w pracy?

176

Wpływ prawidłowego odżywiania na zdrowie człowieka znany jest od dawna. Dobrze zbilansowana dieta zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, poprawia samopoczucie i pozytywnie wpływa na odporność.

Co ważne, jakość żywienia ma również znaczenie dla pracy mózgu i funkcji poznawczych, a więc wpływa na efektywność również w pracy.

Jakimi zasadami należy kierować się, aby poprawić swoją efektywność w pracy?

Żywienie a efektywność

Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości energii i składników pokarmowych oraz witamin pozytywnie wpływa na zdrowie i odporność, a więc przekłada się na mniejszą absencję w pracy.

Ważny jest nie tylko rodzaj i ilość spożywanego pokarmu, ale również regularność posiłków. Jak wskazują badania, regularne posiłki podnoszą efektywność pracowników o 20%(1). Wynika to z dobrego odżywienia organizmu oraz utrzymywaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Regularne zjadanie posiłków zapobiega spadkom energii, senności i obniżeniu funkcji poznawczych((1)http://www.imp.lodz.pl/upload/projekty/npz/monografia_promocja_zdrowia_w_zakadzie_pracy.pdf#page=78).

Najważniejsze zasady żywieniowe

Prawidłowe odżywianie wbrew powszechnej opinii nie jest trudne, a zdrowa dieta nie musi być wcale nudna. Wystarczy kierować się podstawowymi zasadami, aby zaobserwować pozytywne zmiany w swoim zdrowiu i samopoczuciu.

Ułatwieniem prawidłowego zbilansowania diety jest 10 zasad żywieniowych:

  1. Pij wodę – każdego dnia około 1 – 1,5 litra, a przy wzmożonej aktywności fizycznej lub upałach więcej;
  2. Jedz 4 – 6 posiłków o regularnych porach – śniadanie należy zjeść w ciągu godziny od wstania, a kolację około 2 godziny przed snem. Pozostałe posiłki powinny następować po siebie co około 2,5 – 4 godziny;
  3. Jedz 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia – 1 porcja to 120 g produktu, a więc średni banan, pomidor lub jabłko. Warzyw powinno być więcej niż owoców;
  4. Ogranicz spożycie mięsa – zastąp je rybami i suchymi nasionami roślin strączkowych np. groch, fasola, soczewica, ciecierzyca;
  5. Produkty mleczne wybieraj chude lub półtłuste;
  6. Spożywaj produkty pełnoziarniste – razowe pieczywo, grube kasze, ryż brązowy itp.
  7. Tłuszcze zwierzęce zamień na tłuszcze roślinne – wybieraj oleje, oliwy, nasiona i orzechy;
  8. Ogranicz słodycze i słone przekąski;
  9. Ogranicz dania wysoko przetworzone;
  10. Ogranicz alkohol.

Najkorzystniejsze style żywieniowe

Rodzajów diety, a więc określonych modeli żywieniowych na całym świecie jest bardzo dużo. Głównie są to diety regionalne, ale tworzone są również różnego rodzaju style żywieniowe, które mają przynosić określone korzyści np. diety odchudzające, czy zdrowotne (kliniczne). Część z nich odznacza się wyjątkowo dobrym wpływem na zdrowie organizmu.

Aktualnie za najzdrowsze dla przeciętnego człowieka uważane są: dieta śródziemnomorska, dieta DASH oraz dieta MIND(2) (http://old.biol.uw.edu.pl/library/Wszechswiat/Wszechswiat1-3-2020_mini.pdf#page=32).

Wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, również mózgu i funkcji poznawczych, a więc np. pamięć i koncentrację, które bezpośrednio wpływają na efektywność w pracy.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na pracę mózgu i funkcje poznawcze człowieka. Dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji, demencji i chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimer, Parkinson itp.).

Jak wskazują badania osoby, które długotrwałe stosują ten rodzaj odżywiania się, mają większą ogólną objętość mózgu i mniejsze ubytki w istocie szarej.

Dieta śródziemnomorska opiera się przede wszystkim na warzywach, owocach, nasionach roślin strączkowych, olejach, orzechach i rybach. Dodatek stanowią produkty pełnoziarniste. Produkty te dostarczają odpowiednich kwasów tłuszczowych oraz duże ilości antyoksydantów, flawonoidów, witamin i mikroelementów.

Znacznemu ograniczeniu poddaje się czerwone mięso, produkty mleczne, słodycze oraz produkty wysoko przetworzone.

Dieta DASH

Dieta DASH zalecana jest głównie osobom zagrożonym rozwojem chorób układu sercowo – krążeniowego, jednak zaobserwowano, że ten sposób żywienia wpływa również pozytywnie na pracę mózgu.

Produkty, które najczęściej występują w tej diecie to: warzywa, owoce, chude produkty mleczne, produkty pełnoziarniste, drób, ryby i orzechy.

Dzięki temu dieta DASH zawiera wszystkie niezbędne organizmowi składniki pokarmowe, jest bogata w witaminy i dobre kwasy tłuszczowe, a jednocześnie nie zawiera tłuszczów trans i dużej ilości cukrów prostych.

Dieta MIND

Dieta MIND została stworzona przez połączenie diety śródziemnomorskie i DASH. Pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze i prawidłową pracę mózgu, ograniczając ryzyko wystąpienia otępienia starczego i chorób neurodegeneracyjnych.

Dieta MIND opiera się przede wszystkim na nieprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego.

Ogranicza się za to produkty mięsne, produkty mleczne oraz produkty zawierające nasycone kwasy tłuszczowe, czyli przede wszystkim wysoko przetworzone przekąski i dania typu fast food. Dieta ta jest więc bogata w warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, tłuszcze roślinne, orzechy i nasiona.

Podsumowanie: Jak poprawić efektywność w pracy?

Jak widać, wszystkie 3 diety są dość zbliżone do siebie i różnią się przede wszystkim zawartością produktów odzwierzęcych. Każdy z tych stylów żywieniowych opiera się przede wszystkim o produkty roślinne i dobre kwasy tłuszczowe, gdyż to właśnie tzw. dobre tłuszcze oraz witaminy i mikroelementy znacząco wpływają na funkcjonowanie mózgu.

Podsumowując, jeśli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem psychofizycznym przez długi czas, które pozytywnie wpłynie zarówno na jakość życia, jak i efektywność w pracy, to warto zmienić swój model żywienia i wprowadzić do diety wyżej wspomniane produkty.


Autor: Patrycja Daszkiewicz

 Patrycja DaszkiewiczMoją pasją jest pomaganie innym poprzez dzielenie się zdobytą wiedzą z zakresu odżywiania i dietetyki. Szczególnie lubię pisać na tematy związane ze zdrowym stylem życia i zbilansowanym odżywianiem. Jeżeli chcesz mnie poznać, to możesz mnie znaleźć na portalu doktorfit.edu.pl gdzie jestem redaktorką.

Komentarze
Ładowanie...

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. AkceptujęDowiedz się więcej