Powietrzne taksówki przyszłości

935

Joby Aviation od lat pracuje nad taksówkami przyszłości. Dzięki współpracy z takimi firmami jak Uber oraz SK Telecom przyszłość może być bliżej niż się wydaje.


Amerykański startup z siedzibą w Kalifornii nad powietrznym przewozem ludzi pracuj już prawie dziesięć lat. Dekada pracy w końcu zaczyna dawać nadzieje na uruchomienie usług w niedalekiej przyszłości. W szczególności, że w ostatnich tygodniach na światło dzienne docierają coraz to nowe informacje o rozwoju projektu.

Joby od lat pracuje nad rozwojem własnej produkcji lekkich samolotów elektrycznych, które mogłyby służyć za powietrzne taksówki. Pojazdy miały być szybkie, ciche i być w stanie przewieźć przynajmniej kilka osób. Mimo iż rozwój wciąż trwa, na ten moment można przyznać, że wiele z celów udało się zrealizować. Samoloty są w stanie startować poziomo, dzięki czemu nie ma potrzeby korzystania z pasów startowych, mogą przewieźć pilota oraz czterech pasażerów, a prędkość maksymalna wynosi ponad 320 kilometrów na godzinę.
Według wyliczeń organizacji w przypadku przejazdu przez miejskie korki droga powietrzna może okazać się nawet o godzinę szybszą niż w przypadku komunikacji naziemnej.

Poza samymi maszynami wyzwaniem dla projektu jest uzyskanie pozwoleń na loty w strefach miejskich oraz dotarcie do klientów. Z pomocą przychodzą firmy, które mają odpowiednie zaplecze zasobów oraz know-how. Dzięki współpracy z Uberem firma ma nadzieje ułatwić zamawianie swoich usług. A dzięki niedawno nawiązanej współpracy z Japońskimi liniami lotniczymi oraz Koreańskim SK Telecom startup ma nadzieje w przeciągu najbliższych kilku lat wejść na rynki Azjatyckie.


Komentarze
Ładowanie...

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. AkceptujęDowiedz się więcej