Food Town Bars. Tworzymy cocktail culture
W ostatnich latach wyjście na drinka nabrało nowych znaczeń i teraz coraz częściej kojarzy się ze spędzeniem dobrego czasu w gronie znajomych i odkrywaniem nieznanych smaków. Nowoczesne receptury i klasyczne pozycje połączone z innowacyjnym podejściem, autorskie koktajle oraz pełne smaku alkohole - tak teraz prezentuje się warszawska kultura cocktailowa.
Na barmańskiej mapie Warszawy cały czas pojawiają się nowe miejsca, które w swoim menu oferują unikalne połączenia tym samym przyciągając nie tylko koneserów. Miejscem, które zdecydowanie wyróżnia się swoją ofertą, panującym tam klimatem, utalentowanym teamem oraz odkrywczymi smakami jest Food Town, w Fabryce Norblina, w którym znajduje się 6 barów serwujących najlepsze drinki w mieście!
Na czym polega wyjątkowość Food Town Bars? Poza świetną lokalizacją w zrewitalizowanej przestrzeni dawnej fabryki i 50-cio osobowym utalentowanym teamem barmańskim, sekret tkwi w nowoczesnym i proekologicznym podejściu do sztuki barmańskiej oraz czerpaniu z najlepszych trendów.
Z każdym rokiem rośnie świadomość konsumentów odnośnie tego co spożywają. Coraz bardziej popularne stają się napoje alkoholowe o konkretnych właściwościach. Klienci częściej pytają o opcje bezcukrowe, bezalkoholowe oraz z witaminą C. Dlatego tak ważne jest by każdemu dać możliwość wyboru, a w menu znalazła się sekcja koktajli z niskim lub zerowym poziomem alkoholu. Dzięki kreatywnym barmanom osoby niepijące wybierając się na spotkanie z przyjaciółmi mają poczucie, że uczestniczą w całej zabawie.
Badania pokazują, że młodsze pokolenia bardziej dbają o zdrowie i piją mniej niż milenialsi. Ten trend już teraz znajduje odzwierciedlenie w rzeczywistości. Na imprezach branżowych pojawia się o wiele więcej pomysłowych i różnorodnych bezalkoholowych drinków owocowych. To z kolei wiąże się z narastającą potrzebą poszukiwania nowych składników najczęściej pozyskiwanych z lokalnych upraw, farm i bazarów, co ma swoje odzwierciedlenie w tworzonych recepturach. Bary Food Town w dużej mierze korzystają ze znajdującego się w Fabryce Norblina BioBazaru. Skupienie się na pozyskiwaniu nie tylko wysokiej jakości składników, ale także na ich większej różnorodności, pozwala odwiedzającym rozkoszować się wachlarzem nowych i zmieniających się profili smakowych. Lokalne owoce, warzywa, syropy i toniki stanowią ważną część składników używanych w Food Town.
Drinki bezalkoholowe nabierają rozpędu! W naszym dziennym menu na barze Old Shaker, można skosztować bezalkoholowej Mimosy (pomarańcza, wino musujące), którą wzbogaciliśmy o nuty wanilii i marakui. To połączenie cieszy się dużą popularnością, ze względu na atrakcyjną linię smaku oraz fakt, iż Mimosa jest królową lunchy i brunchy. Świetnie pobudza apetyt oraz doskonale paruję się z większością dań. Ponadto niesie błogie orzeźwienie! W Food Town serwujemy także bezalkoholowe Negroni, kwiatowy Spritzer, dostępne są także niskoalkoholowe aperitify, koktajle bazujące na wermutach, które również wzmagają apetyt. Mamy również propozycje dla miłośników cydrów oraz fermentowanej herbaty – kombuchy.
Adam Grądziel, Cocktail Art Manager w Food Town
Te działania są wynikiem proekologicznego spojrzenia na branżę oraz chęci zmniejszenia swojego wpływu na planetę poprzez małe i duże rozwiązania oraz zrównoważony rozwój. Wdrażane są strategie zerowego lub niskiego poziomu odpadów, takie jak słomki ze stali nierdzewnej, które zastępują papierowe. Ponadto coraz więcej osób uznaje, że hodowla bydła mięsnego i mlecznego w znacznym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych, w związku z tym coraz więcej konsumentów stosuje dietę roślinną. Dlatego barmani szukają wegańskich produktów, takich jak mleko owsiane, orzechowe lub oleje roślinne.
Pandemia spowodowała, że z powodu braku możliwości wyjścia do baru wiele osób zaczęło mieszać alkohole w domu. Po tym doświadczeniu ich chęć odkrywania i poznawania nowych smaków wzrosła. Oznacza to, że innowacyjne koktajle mają szansę na zdobycie większej popularności.
Na przestrzeni 8 miesięcy wykonaliśmy dużą pracę, mającą na celu stworzenie unikatowego standardu dotyczącego konceptów tj. Food Court. Oprócz regularnych kart menu, nasi barmani operują ponad 60 koktajlami klasycznymi, dlatego każda wizyta naszych gości, może smakować inaczej. Selekcja nie uwzględnia takich standardów jak Cuba Libre etc. W tym zestawieniu skomponowaliśmy mariaż smaków, narodzonych w różnych okresach czasowych. Klasyka w najlepszym wydaniu, niekiedy przepuszczona przez filtr naszej wyobraźni.
Adam Grądziel