Tarczyński pracuje nad alternatywnymi źródłami białek. Projekt ma rekomendację dofinansowania z NCBR

Tarczyński, lider segmentu przekąsek białkowych branży FMCG, pracuje nad przełomowym preparatem wielobiałkowym pozyskiwanym z grochu i alg morskich. Projekt znalazł się na liście wybranych do dofinansowania przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Kwota dotacji opiewa na ponad 37 mln zł.

Wdrażanie innowacyjnych rozwiązań jest od lat kluczowym elementem działań i rozwoju firmy Tarczyński. Obecnie spółka pracuje m.in. nad wielobiałkowym preparatem, który ma być alternatywą dla białek odzwierzęcych. Opracowywany produkt to odpowiedź na ewoluujące preferencje konsumentów rynku spożywczego, w tym rosnące znaczenie przekąsek wspierających zdrowe odżywianie.

Po etapie prac badawczych spółka zamierza samodzielnie wytwarzać mieszankę białek pochodzących z grochu oraz makroalg morskich. Wyjściowy produkt – przypominający strukturę mięsa – będzie charakteryzował się szczególnymi właściwościami odżywczymi i prozdrowotnymi. Celem jest uzyskanie preparatu, który przyczyni się do obniżenia ryzyka chorób dietozależnych, takich jak otyłość, cukrzyca czy miażdżyca. Dodatkowo preparat ma wykazywać wysoką zdolność do poprawy walorów smakowych wędlin o smak umami.

Proekologiczna ekstrakcja białka z grochu i alg, nad którą pracują nasi technolodzy, to koncept innowacyjny w skali globalnej. Uzyskanie wysokobiałkowego produktu roślinnego o strukturze zbliżonej do mięsa pozostaje wyzwaniem dla rynku, jednocześnie wydaje się nieuniknionym kierunkiem rozwoju branży w kontekście zrównoważonego rozwoju. Systematyczne zwiększanie udziału surowców białkowych pochodzenia roślinnego jest realną szansą na zmniejszenie śladu węglowego w przetwórstwie mięsnym mówi Dawid Tarczyński, Członek Zarządu oraz Dyrektor ds. Rozwoju firmy Tarczyński S.A.

Pozyskany preparat białkowy stanie się składnikiem nowej linii kabanosów mięsnych
i roślinnych marki Tarczyński, docierając do wielu konsumentów nie tylko w Polsce, ale również
na świecie.

Dzięki wysokiej zawartości białka niezwierzęcego produkty będą korzystnie wpływały na zdrowie konsumentów, dostarczając im wysoko przyswajalnych protein o prozdrowotnym profilu aminokwasowym. To zarówno uzupełnienie codziennej diety, jak i wsparcie organizmu w procesie rekonwalescencji. Nowy preparat będzie zawierał aminokwasy, taurynę i peptydy o udowodnionym działaniu przeciwnadciśnieniowym, przeciwcukrzycowym, przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, dzięki czemu będzie naturalnym, alternatywnym źródłem rozwoju żywności prozdrowotnejmówi Kamil Wawrzyniak, Członek Zarządu oraz Dyrektor Technologii, Badań i Rozwoju firmy Tarczyński S.A.

Projekt jest na liście dofinansowań Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Wysokość dotacji to 37,8 mln zł przy całkowitej wartości projektu 98,8 mln zł.

::

Grupa Tarczyński

Tarczyński S.A. to innowacyjny producent wysokiej jakości wędlin, kabanosów, parówek
i przekąsek białkowych. Tarczyński jest marką numer 1 w kategorii wędlin paczkowanych oraz liderem na rynku roślinnych zamienników mięsa. Co roku otrzymuje liczne wyróżnienia,
a oferowane produkty są obecnie dystrybuowane do blisko 30 krajów świata na
trzech kontynentach. Firma posiada własne laboratorium, zespół technologów, a także rozbudowany dział jakości oraz jeden z najnowocześniejszych parków maszynowych w Europie. Inwestuje
w rozbudowę zakładu i zakup nowoczesnych, przyjaznych dla środowiska technologii.

Brief.pl - jedno z najważniejszych polskich mediów z obszaru marketingu, biznesu i nowych technologii. Wydawca Brief.pl, organizator Rankingu 50 Kreatywnych Ludzi w Biznesie.

BRIEF