Polski startup przedłuży świeżość owoców i warzyw
Startup Fresh Inset zamyka rundę finansowania i pozyskuje 7 mln złotych od inwestorów. Technologia firmy pozwoli przedłużyć świeżość warzyw i owoców.
Technologia Fresh Inset bazuje na substancji 1-MCP. Służy do zatrzymania świeżości w owocach i warzywach. Vidre+ wprowadzi specjalne naklejki, które pozwolą uwalniać substancje stopniowo z opóźnieniem. Nie będzie potrzeby trzymania owoców w chłodni. Zwykła naklejka pozwoli konsumentom cieszyć się dłużej świeżymi produktami.
Technologia Vidre+ została stworzona przez naukowców z Torunia. Rozwija ją obecnie międzynarodowy zespół. Opatentowano ją w USA i 50 innych krajach, a produkty z jej zastosowaniem sprzedawane były już w Argentynie oraz Pakistanie. Wprowadzenie technologii na kolejne rynki jest tylko kwestią czasu.
Cieszę się, że nasza technologia spotkała się z tak dużym zainteresowaniem rynku, ponieważ może mieć ogromny wpływ na ograniczenie marnowania żywności. Możliwość aplikacji 1-MCP poza chłodnią czy centrum logistycznym to korzyści na każdym etapie łańcucha dostaw – od producenta i przewoźnika, którzy tracą mniej zbiorów w transporcie, a zatem zwiększają zyski, po sklepy i klientów końcowych, który otrzymują świetnie zachowane warzywa i owoce. Co ważne, Vidre+ jako pierwsze na świecie pozwala na jednocześnie opóźnione i stopniowe uwalnianie 1-MCP. Naszą technologią zainteresowane są największe międzynarodowe koncerny z branży agrochemicznej, w tym szczególnie post-harvest, FMCG i material science.
dr Andrzej Wolan, CEO Fresh Inset, Prodziekan ds. Studenckich i Dydaktyki Wydziału Chemii na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu
Spółka pozyskała pierwsze fundusze kilka lat temu w rundzie pre-seed. Wynosiły łącznie milion dolarów. Teraz ta suma jest większa. Fundusz Montis Capital dofinansował startup na kwotę 7 mln dolarów.