Podróżuj kulinarnie i baw się w Food Town
Chęć poznawania nowych kultur oraz możliwość spróbowania orientalnych smaków jest tym, co przyciąga do food halli, których w Warszawie nie brakuje. Lubimy testować, a jeśli coś nam szczególnie smakuje to chętnie adaptujemy te rzeczy we własnej kuchni i przygotowywanych przez nas posiłkach.
Pytanie polega zatem na tym, gdzie w Warszawie szukać tych oryginalnych smaków i ciekawych knajpek, którymi możemy się inspirować? Jednym z miejsc, w których można spróbować kuchni z różnych zakątków świata jest Food Town, serwujący swoim gościom potrawy z Europy, Ameryki i Azji.
Znajdą tu coś dla siebie zarówno miłośnicy pikantnych jak i łagodnych potraw. Indyjska restauracja Curry Leaves w swoim menu ma zarówno aromatyczny i soczyście pomidorowy Butter Chicken jak i intensywny, szpinakowy, wegański Palak Paneer. Smaków Tel Avivu, które w pełni odzwierciedlają bliskowschodniego ducha wolności, zabawy i różnorodności można skosztować w Yaffo. Z kolei poszukiwaczy tajskich specjałów w nowoczesnym wydaniu zaprasza do siebie My Thai. Pyszne włoskie kluseczki, które wyglądem i smakiem do złudzenia przypominają polskie kopytka, w przepysznych sosach oferuje Gnocchi. W The Fry można spróbować belgijskich frytek, a w Kill Grill amerykańskich burgerów. Znajdzie się tu też coś na słodko (ale też i wytrawnie) – odwiedzenie Crêpes Store jest najlepszym pomysłem dla tych, którzy potrzebują zaspokoić niedobory cukru we krwi. Zaś ci, dla których ważne jest by jeść zdrowo i wege powinni wybrać się do Sushi 101 lub Sando – sushi i sushi burgerów z opcjami dla wegan i wegetarian.
Nasze koncepty kulinarne inspirowane są kuchnią ze wszystkich stron świata. Założenie Food Town to przedstawienie Warszawiakom jak najszerszej oferty street foodu ze wszystkich stron świata. Staraliśmy się, aby w naszym koncepcie znalazły swoje miejsce lokale nie-mainstreamowe jak np. kuchnia uzbecka czy karaibska. W przypadku miejsc z kuchnią lokalną – polską – staramy się, aby używane produkty były sezonowe, lokalne i z certyfikatami ekologicznymi. Wszystko jest u nas tworzone w duchu ideologii zero waste, staramy się nie produkować strat i nie wyrzucać żywności. Jedzenie jest zawsze przygotowywane na bieżąco, tym samym zawsze wszystko jest u nas świeże” – mówi Milena Nawrat, Marketing Manager Food Town.
Dobre jedzenie w połączeniu z mnóstwem wydarzeń kulturalnych zachęca do odwiedzenia Food Town. Tym bardziej, że ta jesień będzie przebiegała w rytmie szybkiego i energicznego swingu. Za sprawą swingowych czwartków w Food Town, fani tego tańca, który narodził się w latach 30. XX wieku w USA w końcu będą mogli pokazać co umieją. Wśród wokalistów, którzy wystąpią na scenie znajdują się multiinstrumentalistka i kompozytorka Daria Kobierecka, songwriterka, ćwierćfinalistka 11 edycji The Voice of Poland – Anna Malek, kompozytorka, chórzystka, trener wokalny – Ada Kiepura oraz Kacper Andrzejewski. Oprócz wspomnianych Swing Thursday’s z zespołem na żywo, które będą odbywać się w barze Gimlet nie zabraknie koncertów. 11 września na scenie wystąpi Kasia Dereń, piosenkarka, która współpracowała m.in. z Pauliną i Natalią Przybysz, Natalią Kukulską, Justyną Steczkowską, czy Edytą Górniak.
Z szerokim uśmiechem z Fabryki Norblina wyjdą też fani komediowej formy artystycznej w postaci stand-upu. 4 września, na scenie baru Gimlet, swój autorski program zaprezentował jeden z najlepszych stand-uperów w Polsce – Wojtek Fiedorczuk. Żeby zrozumieć jego żarty trzeba pozwolić Wojtkowi porwać się i przenieść w jego wyrafinowany, subtelny świat, w którym oprowadza publiczność po zawiłym labiryncie swojego umysłu. Skecze Fiedorczuka na pewno spodobają się osobom, które wcześniej omijały wszelkie formy komediowe szerokim łukiem. To był niezwykły występ, a kolejne już wkrótce!
źródło: FOOD TOWN